Субота, 20.04.2024, 13:36
Відділ культури, молоді та спорту Гощанської районної державної адміністрації
Вітаю Вас Гість | RSS

Меню сайту
.

Про нас пишуть

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 72
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2018 » Жовтень » 08

Світлина від Анатолія Івасюка.

Вперше сцена зустрічала аматорів на обласному відкритому етно-фольк-фесті «Збериса, мой родоньку…». Організатори дійство заснували з метою популяризації народних традицій, звичаїв та обрядів, а сам фестиваль запланували проводити раз у два роки і кожного разу для відтворення обиратимуть інший обряд. Тож, цього річ демонстрували - поліські традиції створення сім’ї.

До села Рокитне з’їхалися аматорські колективи з Сарненського, Зарічненського, Дубровицького, Костопільського, Володимирецького, Рокитнівського районів, міст Рівне та Вараш, а також гості з Польщі. Гощанський район представляли народний аматорський гурт «Терен», керівник - заслужений працівник культури України Анатолій Івасюк, народне аматорське тріо «Оріана» районної школи мистецтв, керівник - Оксана Денисюк.

Загалом на святі побувало близько трьох тисяч людей. А розпочалося усе з весільної ходи – запросин. Як заведено на справжньому весіллі, гостям чіпляли яскраві букетики. Далі кожен район – учасник відтворював свою частинку весільного обряду.

«На сцені презентували випікання та вбирання короваю, виряджання молодого та молодої, розплітання коси, викуп нареченої та спомагання приданого. Усе це супроводжувалось співами, примовками, танцями та музиками», - розповідає начальник відділу культури і туризму Рокитнівської РДА Наталія Ярмошко.

Присутнім пропонували майстер-класи з побутових поліських танців: «Краков’як», «Полька», «Нареченька», «Печене порося», «Яблучко», «Шир» та «Козачок». А пригощали весільних гостей стравами традиційної місцевої кухні – кулешиком з кишкою, гарбузовою кашею, млинцями з печі та короваєм.

Під час фестивалю діяли виставки весільних фото, вбрання, рушників та короваїв – від колишнього до сучасного. На верстатах у місцевих майстринь можна було спробувати ткати доріжки та рушники. Охочих також вчили виробляти з прісного тіста прикраси для весільного хліба.

До слова, засновниками та організаторами етно-фольк-фесту «Збериса, мой родоньку…» є Рокитнівська сільська рада, Рокитнівська РДА та райрада, управління культури і туризму Рівненської ОДА, обласний центр народної творчості.

Основне завдання фестивалю - це відтворення циклу календарно-родинної обрядовості українців, вивчення етнічних особливостей та фольклорної спадщини, ознайомлення з культурою і традиціями Полісся.

Переглядів: 373 | Додав: goscha_kit | Дата: 08.10.2018 | Коментарі (0)

   

 

Щороку восени ми відзначаємо День працівників освіти. День вчителя вже давно став знаком всенародної шани і вдячності до тих хто сходинками за сходинкою супроводжує дитину на її життєвому шляху, відкриває захоплюючий світ знань, допомагає мудрою порадою та радіє за успіхи своїх вихованців.

   3 жовтня в приміщенні будинку культури ТОВ СГП «Імені Воловікова» села Горбаків відбувся святковий концерт за участю творчих колективів відділу культури і туризму .

Переглядів: 374 | Додав: goscha_kit | Дата: 08.10.2018 | Коментарі (0)

   

Минулої неділі, 30 вересня у селищі Бродниця Зарічненського району відбувся обласний фольклорно-етнографічний фестиваль «Журавлина».

    Програма фестивалю включала виступи народних аматорів календарно-обрядових та родинно-побутових дійств, осінньо-зимові звичаї та обряди, фрагменти весілля, толоки тощо.

    На святкування зібралися численні аматорські колективи не тільки з усієї області, а й гості з Волині та Білорусії. Гощанщину представляли - народний аматорський хор «Чорнобривці» (керівник заслужений працівник культури України Леонід Сітовський) та народне аматорське вокальне тріо "Оріана" (керівник Оксана Денисюк).

Переглядів: 398 | Додав: goscha_kit | Дата: 08.10.2018 | Коментарі (0)


Карта
Форма входу
Пошук
Календар
«  Жовтень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
КРАСНОСІЛЬСКІ ВІТРЯКИ
Всеукраїнський фестиваль
народної творчості, історії
та побуту

http://krasnosilvit.at.ua
Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz