П`ятниця, 26.04.2024, 01:19
Відділ культури, молоді та спорту Гощанської районної державної адміністрації
Вітаю Вас Гість | RSS

Меню сайту
.

Про нас пишуть

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 72
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2016 » Липень » 15 » Аматори з Річиці, Матіївки та Малятина створити незабутнє свято для гостей та жителів села Малятин
09:01
Аматори з Річиці, Матіївки та Малятина створити незабутнє свято для гостей та жителів села Малятин

Немає річки без джерела, дерево не зросте без коріння, а людина не може жити без свого роду, рідної землі. Кожен з нас зріс, як гілка на родинному дереві. Саме  в сім’ї формуються найголовніші цінності життя.

Такі слова лунали зі сцени  Малатинського центру народної творчості та дозвіллєвої роботи, 12 липня, де відбулися І-й відбірковий етап  обласних фестивалів: сільських  культурно-дозвіллєвих комплексів “І творчістю хата багата”  і «Таланти твої, Рівненщино».

Вже друге поспіль у районі проходить фестиваль  “І творчістю хата багата» у якому беруть участь сільські культурно-дозвіллєві комплекси. А організаторами заходу є  управління культури і туризму, освіти і науки, відділ у справах сім’ї та молоді Рівненської обласної державної адміністрації, відділ культури і туризму Гощанської РДА та сільські культурно-дозвіллєві комплекси.

Аматори з Річиці, Матіївки та Малятина створити незабутнє свято для гостей та  жителів села. Розпочалося захід вітальним словом Світлани Гарасимчук – голови Малятинської сільської ради. Вона привітала присутніх зі святом та побажала гарного настрою, а конкурсанткам успіху та перемоги!

Цього дня  панувала особлива атмосфера, звучали українські мотиви, а на майданчику біля установи культури, де відбувалося дійство, учасники облаштували макети українських хат зі старовинним  начинням. Учасники-господарі: Кирильчуків з Річиці,  Рабой з Малятина змагалися у п’яти конкурсах. На першому -  “Представлення”, родини презентували свою творчість, талант і майстерність. “Люби і знай свій рідний край” - під такою назвою проходив другий конкурс, який включав питання з історії, географії, народознавства та екології Рівненщини. У ньому учасники — діти шкільного віку,  відповідали на запитання, показавши ерудованість, знання, кмітливість. Третій конкурс – танцювальний, а ось у четвертому завдання спортивне — комплексна естафета “Смуга перешкод”. Команда кожної родини показала  спортивну підготовку,  швидкість виконання. П’яте завдання - “Рукотворна краса”. Кожна родина презентувала  умовне обійстя, де були представлені власні вироби декоративно-вжиткового мистецтва, кулінарні страви. Журі оцінило оригінальність, художньо-естетичне оформлення садиб, родинного дерева, страв та вироби декоративно-прикладного мистецтва. А ще господарі гостинно запрошували  посмакувати смачними національними стравами, серед яких красувався  випечений у печі хліб.

Конкурсну програму організатори «переплели» виступами учасників фестивалю-конкурсу «Таланти твої, Рівненщино». У ньому взяли участь дитячий танцювальний колектив «Пролісок» та фольклорний ансамбль «Вишиванка» (кер. Олена Чорноус) Малятинського ЦНТДР. Глядачі залюбки насолоджувалися виступами  Дарини Карплюк з Матіївки та  Ярослава Коваль з Річиці. Із задоволення  аплодували дуету в складі Людмили Петрище та Світлани Воробей із Малятина. Свою творчість презентував глядачам - Михайло Тхорук, житель с. Матіївка, який декламував  власну поезію та твори Шевченка.  

Свято дивувало різнобарв’ям вишитих рушників, серветок та картини. А ще всі бажаючі могли відвідати Малятинський народний історико-краєзнавчий музей, який знаходиться у місцевій школі. Ще на порозі закладу радо зустріли гостей Людмила Довгалець – директорка школи та Людмила Іванишин -  завідувачка музею.                  «Нині Малятинський історико-краєзнавчий музей - це гордість району, унікальна скарбничка минувшини з  безлічю експонатів. Музей  у якому зібрана воєдино вся історія села, що дбайливо зберігається у кімнатах музею, що постійно пропагується. Стараннями однодумців музейної справи виставкові матеріали музею постійно оновлюються, поповнюються музейні фонди, з’являються нові стенди, тематичні виставки. Наразі відкрито експозицію, присвячену героям нашого часу: Новими рядками вписано імена героїв-односельчан» розповіли відвідувачам  музею екскурсоводи Іванна Мартинчук та Юлія Біль.

  На завершення фестивалю — конкурсу сільських  культурно-дозвіллєвих комплексів “І творчістю хата багата” журі привітали переможця -  родину Кирильчуків з Криничківського  культурно-дозвіллєвого комплексу. Кожна команд була достойна переможця, мала свій неповторний шарм, демонструвала таланти, мистецтво, яке передається молодим від діда-прадіда. Адже саме в сім’ї починається майбутнє великого українського родоводу, багатого на видатних і талановитих людей.

Щиро дякуємо всім, хто долучився до проведення та участі у фестивалі-конкурсі - хто на власному досвіді може продемонструвати як це берегти сімейне вогнище, творить добрі справи, берегти традиції, нести щире слово та гарну пісню. І звісно саме і в таких сім’ях завжди пануватиме мир, злагода і любов та взаєморозумінням бо в міцних родинах  — міцна держава. 

 

 

 

Переглядів: 747 | Додав: goscha_kit | Рейтинг: 2.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Карта
Форма входу
Пошук
Календар
«  Липень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
КРАСНОСІЛЬСКІ ВІТРЯКИ
Всеукраїнський фестиваль
народної творчості, історії
та побуту

http://krasnosilvit.at.ua
Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz