Вівторок, 23.04.2024, 11:56
Відділ культури, молоді та спорту Гощанської районної державної адміністрації
Вітаю Вас Гість | RSS

Меню сайту
.

Про нас пишуть

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 72
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2018 » Липень » 17 » День села у Бочаниці вражав самобутніми барвами
14:08
День села у Бочаниці вражав самобутніми барвами

 

Гучне свято села відбулося в Бочаниці з молитвою, задушевними українськими піснями, виставкою місцевих майстрів та розвагами від найменших його жителів до найповажніших.

  

Святкування припало на християнське свято на честь апостолів Петра і Павла, тож цього дня відчувалася особлива благодатна атмосфера. Урочисто та піднесено ще зрання, громаду села скликали дзвони на церковну службу до Свято-Іллінської церкви, де всі разом молилися за мешканців села.

Втім, основний мотив свята становив концертну програму аматорів, вітанням гостей на сцені, яку облаштували у центрі села на майданчику біля сільської ради. Цього дня у рідне село аби відвідати рідних, знайомих, згадати дитинство, юність, поділитись думками та об’єднатися в єдиному творчому настрої з’їхалась сила силенна гостей, вихідці села.

  

І залунала українська пісня сколихуючи рідну місцину, котра так і дихає історією, бо ж село Бочаниця – знане ще з часів Київської Русі! За переказами, саме тут в річці Святоші, за Володимира Великого, відбувалося висвячення місцевого населення у християни. У різні часи селом володіли: князі Бохуринський, Корецький, Ленкевичі-Іпохорські, Чарторийський. Біля страву на пагорбах височіли розкішні графські маєтки Ленкевича-Іпохорського, тогочасна резиденція була найпривабливішою на Західній Волині, потопала у великому ландшафтному парку біля семи штучних водоймами. Старожили кажуть, що навесні здавна на цю благодатну місцину зліталося сила силенна лелек, їх ще називали «бочани», звідси і пішла назва села Бочаниця.

  

Багата історія села переплелася з традиціями та звичаями, які передаються з покоління в покоління та головне, що у прекрасному селі як і колись, так і зараз живуть роботящі, хороші й щирі люди. Котрі споконвіку славилося село невтомними, завзятими до праці трударями. Першим головою колгоспу було обрано Олександра Соловйова, а головою сільської ради Яків Кручок, перший сільський вчитель – Ольга Власюк.

Село багате на гарних і талановитих людей, які нині славлять край, живуть поруч, скромні і працьовиті, не звиклі до слави, але їх щоденна праця і життя – то джерело людської мудрості.

  

Бо ж протягом життя кожна людина пам’ятає миті, котрі пов’язані з певною батьківською місциною. Саме тут черпає силу і натхнення до життя Юрій Буркалець - депутат Гощанської районної ради, керівник фракції Аграрної партії України в районній раді, член виконкому Рівненської обласної федерації футболу. Юрій Віталійович пройшов професійний шлях від механіка до заступника голови Гощанської районної ради та нагороджений численними відзнаками.

Лежить душа до вишивки у вмілої майстрині Тетяни Ковалець. Її діти та онуки пишаються працею та з гордістю одягають вишиванки.

Славить край поетичним словом та ділиться сокровенними думками Ольга Марців. У творчому здобутку вірші про рідний край.

Про вихідця з Бочаниці - Анатоля Шевчука знають на Всеукраїнському рівні. Він з простої селянської родини звершив надзвичайно вражаючий професійний шлях. Доцент технічних наук, заступник директора Київського департаменту інформаційних технологій Нафтогаз.

А ще нещодавно у селі запрацювало виробниче підприємство «Бочаницьке», засновником якого є Андрій Кручок.

Щирих, трудолюбивих людей не злічити, кожен житель слугує на увагу, адже живе тут і працює на благо батьківщини.

Ніна Савівна Буркалець педагог з великої букви, відмінник освіти 1981-1986 років, подвижниця музейної справи. У минулому директорка школи, якою і опікувалася під час будівництва та її відкриття ще у 1985. Кожному дитячому серцю протягом 60 років педагогічної діяльності дарувала вогник знань та пізнання добра. Тож, святкового дня радісно вітала присутніх щирим словом, адже є однією з ініціаторок організації свята села.

З вітальним словом до присутніх звернулася в. о. Бочаницького сільського голови Юлія Партолюк, яка у промові розповіла, про здобутки, добрі справи здійснені на благо села. Відзначила грамотами найактивніших у громадському, культурному та спортивному житті села. Цінні подарунки вручила багатодітним сім’ям, наймолодшому та найстаршому жителью села.

Настоятель Свято–Іллінської церкви, отець Іван привітав зі святом односельців та побажав Божого благословення, а церковний хор возніс «Боже великий, єдиний» та «Многая літа».

Привітав односельців Юрій Буркалець, який народився і виріс в цьому прекрасному селі, бо ж саме завдяки сприянню Аграрної партії відбулося свято. Юрій Віталійович звернувся до місцевих жителів та гостей такими простими та водночас щирими словами: «У цей святковий день кожен відчуває себе частиною великої родини села Бочаниця, яке славиться людьми - талановитими, щирими, добрими й працелюбними, які створюють його матеріальне й духовне сьогодення та майбутнє. Завдяки старанням, умілим рукам, натхненній праці, не байдужій громадянській позиції село живе і розквітає. Щиро бажаю усім Вам міцного здоров’я, родинного добробуту, мирного неба, сонячної долі, гарного настрою і веселого свята».

До слова запросили на сцену нашого земляка Івана Іванова, в.о. начальника Рівненської митниці державної фіскальної служби України. Іван Іванович, привітав місцевих жителів та зазначив, що День села – це свято для всіх, хто тут народився і виріс, хто приїхав колись, щоб залишитися назавжди у місці з особливим колоритом, традиціями і славною історією. Усі досягнення, якими багате село, складаються із щоденної праці, знань і талантів його мешканців. У такі свята кожен відчуває себе частиною великої родини.

Генеральний директор Товариства з обмеженою відповідальністю сільськогосподарського підприємства «Агат» - Віталій Друзюк привітав захисників, які боронили змучену землю на сході нашої країни від збройної агресії Російської Федерації: Віктора Поліщука, Миколу Кінаха, Сергія Кінаха, Василя Ковальця, Володимира Партолюка, Анатолія Юрчука, Віктора Лукащука, Миколу Зозулю, Богдана Бойка, Петра Литвинюка.

Місцевий підприємець Віктор Покойовий долучився спонсорською допомогою та відзначив героїв Афганістану: Миколу Попчука, Володимира Друзюка, Володимира Лагіду, Віктора Майструка, Ігоря Бондарця, Миколу Петрика.

Святкове дійство дарували: народний аматорський інструментальний ансамбль «Колорит» та народне аматорське тріо «Оріана» районної школи мистецтв (керівники Дмитро Мазур та Оксана Денисюк), народний аматорський хор «Чорнобривці» районного об’єднання культури і дозвілля, керівник заслужений працівник культури України – Леонід Сітовський, керівник оркестрової групи Дмитро Мазур, народний аматорський вокальний ансамбль «Веселі свашки» керівник – Юлія Карманюк, народний аматорський театр мініатюр «Ротунда» (керівник Юрій Марчук), народний аматорський гурт «Терен» (керівник заслужений працівник культури України Анатолій Івасюк), а також окремі виконавці: соліст Олександр Малиновський, дует родини Шевчуків з села Бочаниця, вокальний дует у складі Руслани Цимбалюк та Анатолія Івасюка, солісти-інструменталісти Володимир Сорока та Дмитро Мазур, учні Бочаницької ЗОШ та берегиня народного співу і гордість нашого краю - керівник народного аматорського сімейного ансамблю Кубаїв с.Садове, заслужений працівник освіти України, відмінник освіти, член районного літературного об’єднання «Веселка» - Ніла Кубай.

Аматори виконували народні пісні, пронизані любов'ю до рідного краю, дітлахи залюбки бавилися та розважалися на надувних батутах, а на молодь ще чекала святкова дискотека.

Хочеться вірити, що проведення такого свята стане доброю традицією і в наступні роки, буде щирою фінансова підтримка від меценатів, а творча на радість жителям села.

 

Переглядів: 662 | Додав: goscha_kit | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Карта
Форма входу
Пошук
Календар
«  Липень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
КРАСНОСІЛЬСКІ ВІТРЯКИ
Всеукраїнський фестиваль
народної творчості, історії
та побуту

http://krasnosilvit.at.ua
Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz