Вівторок, 19.03.2024, 13:17
Відділ культури, молоді та спорту Гощанської районної державної адміністрації
Вітаю Вас Гість | RSS

Меню сайту
.

Про нас пишуть

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 72
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2018 » Березень » 20 » КНИЖКА ЯК ПРОСТІР СВОБОДИ
17:12
КНИЖКА ЯК ПРОСТІР СВОБОДИ

Надворі не по-весняному падав сніг з дощем, однак це не завадило пані Тамарі прийти в післяобідню пору до центральної районної бібліотеки.

- Добрий день! Я у вас в бібліотеці ще не була ніколи, але ж дуже хочу взяти почитати роман Олени Печорної «Грішниця», про яку ви писали нещодавно в газеті «Рідний край».

- Вибачте, але вона «на руках». Візьміть почитати щось інше, - відповіла я у відповідь.

- Добре, тоді дайте почитати іншу книжку, але щоб була сповнена справжніми людськими почуттями, емоціями, одним словом, про життя… А як повернуть «Грішницю», зателефонуйте, і я прийду…

Ось такі та подібні діалоги стали відбуватися неодноразово у нашій книгозбірні. І це зрозуміло: людина хоче читати те, чого бажає. Серед книг, як і серед людей, вона вибирає те, що їй приносить задоволення, незабутні враження, робить внутрішній світ багатшим. І поради оточуючих щодо вибору та критики книжки зайві. «Рекомендувати комусь книгу - те саме, що пропонувати поносити взуття, яке вам якраз», - стверджував польський публіцист і політичний діяч Кшиштоф Тепліц. І він мав рацію, адже найчастіше читач шукає саме той твір, що співпадає з його настроєм, що хвилює чимось наразі, та, щоб віднайти відповіді на болючі чи злободенні питання. Відкривши і прочитавши першу сторінку, якщо «зачепило», значить, це те, що потрібно.

Ця ситуація та бачення користі в подібному інформуванні читачів та небайдужих до читання людей про надходження з свіжим запахом книжок до нашої бібліотеки, спонукали мене в черговий раз взятись за перо…

Найперше, про рідне, українське. Бібліотечні полички сучасної української літератури поповнили романи добре відомих письменників. Це: «Діви ночі» Юрія Винничука, «Інтернат» Сергія Жадана, «Чорний романтик» Івана Дзюби, «Королівська обіцянка», «Страта» подружжя Марини та Сергія Дяченків, «Син тіні» Олеся Ульяненко, «Забуття» Тані Малярчук, «5 секунд днів» Євгенія Положія, «Територія брехні» Миколи Хомича та інші.

Свій роман «Інтернат» Сергій Жадан охарактеризував коротко так: «Цю книгу добре було б прочитати людям, які ніколи не були на українському Сході, які складають своє враження про Донбас та українсько-російську війну виключно з повідомлень ЗМІ та загальних настроїв у соціальних мережах. Тим, хто готовий за електоральними відсотками побачити живі обличчя».

Заслуговує на увагу читача і дебютний твір Рівненської письменниці Ніни Кімстач «Дарина. Ініціація», присвячений неординарній темі впливу поза релігійних магічних практик на життя звичайної людини. Ідея – лише справедлива в собі людина може розраховувати на щастя.

Надійшло до книгозбірні і дві книги лауреата Шевченківської премії, мудрого карпатського Сократа, Вічника - Мирослава Дочинця.

«Синій зошит» - це одкровення, спостереження, мудрі приписи читачам. За сто літ автор пройшов життя вздовж і вперед, торуючи дорогу самому собі. В цій книзі записи, які не ввійшли в попередні книги. Книжка «Марфей» написана сухим пером про неймовірні події в Мукачево ХІХ ст. Срібними нитками справи минулі вплітаються в мережу сьогочасної доби.

Скажіть, хто не любить поезії? На мою думку, вона не може залишити байдужим навіть тих, хто мало читає. Лірична поезія зворушує, надихає, проектує тепло й світло автора в наші душі, наповнюючи серце то лондонською любов’ю, то болісним оптимізмом, то глибоким патріотизмом до рідної землі, України, мотивує бути нас мудрішими, мужнішими і добрішими.

 

 

Тож читайте і насолоджуйтесь лаконічними збірками поезій Івана Фаріона «Крапля», Любові Романюк «З любов’ю», Юрія Берези «Перелаз на парнас», Наталії Демедюк «Сім кРОКІВ», Вікторії Самчук «Свічі моєї не гасіть», літературними альманахами «Серце Європи», «Скарбниця мудрості», та «Погорина» (Василь Басараба, роман «Блекота», Петро Велесик повість «Летовище», поезія Галини Гнатюк, Анни Лимич, письменницькі роздуми Івана Сидорчика, рецензії). «Людина з хорошою книгою в руках ніколи не є самотньою», - стверджував італійський поет та літописець Франческо Петрарка.

Є й декілька книжок на історичну тематику, адже історія в України була і залишається предметом щонайгостріших дискусій, щонайнесподіваніших відкриттів і щонайглибшого читацького зацікавлення.

Юрій Шаповал – знавець її таємниць, учений з міжнародним іменем, історик, знавець фактів та архівів, намагається дослідити «білі» й «чорні» плями історії, поєднання проблемного підходу із нарисово-оповідним в книжці «Торкнутись історії».

Герої роману Миколи Хомича «Територія брехні» – наші сучасники. Випадкова зустріч героїв змушує зануритись в тисячолітню таємницю, що розкриває загадки минулої правди. Минуло нікуди не зникло. Носіями яких генів ми є, нащадки Київської Русі?

Це історичний детектив, що відкриває маловідомої сторінки давньої української історії.

Роман Андрія Кокотюхи «Червоний» просто приречений на прочитання! Автор отримав спеціальну відзнаку за найкращий історично-патріотичний твір Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова». Цей роман у книжковому форматі обійшов за накладом навіть Стівена Кінга! Це драма українців, затиснутих двома тоталітарними режимами «соціалізму» - інтернаціональним та національним, історія життя «на грані двох світів», варта того, щоб її розповіли.

Колись західні туристичні путівники називали Полісся «джунглями в серці Європи» за непрохідні ліси і щирість його людей. Зараз тут нелегальне добування бурштину, перестрілки, страйки і чергові затримання корумпованих чиновників. Водночас тут вирує просте життя, шалено розбудовуються села й містечка, створюються нові родини. Схоже, Україна, має свій «Дикий Захід».

Старателі називають бурштинокопання «каландайка», що змінює усталені поколіннями традиції і нищить поки що ще мало досліджувану культуру. Який же є цей бурштиновий край? Про це в книжці "Каландайка. Історії Дикого Заходу України". Це збірка творів авторів з усієї України, які були надіслані на літературний конкурс пам'яті Бориса Шведа "Бурштиновий край".

Не менш цікавими та захоплюючими є твори світової літератури. Бібліотечну поличку цього розділу поповнено філософським романом у трьох частинах американської письменниці Айн Ренд «АтланТ розправив плечі». (До речі, авторка почала писати з сценарії з 8 років, пригодницьку прозу – з10 років).

Цей гучний бестселер - непроста книжка про підприємців, на плечах яких тримається світ, та про те, як популізм чиновників руйнує креативні сили суспільства. Це потужна книжка-камертон для тих, хто відчуває спроможність до вольової творчої дії. Цей твір не залишить байдужим нікого. Вона допоможе зафіксувати цей принциповий вибір. Впевнена, що прочитання книжки додасть українським підприємцям не лише масу продуктивних ідей, а розуміння цінності свого внеску у добробут суспільства.

Не можна описати кількома словами величну трилогію «Володар Перснів», роман в чотирьох книгах «Гра престолів» та роман-казку «Гобіт, або Туди і Звідти", написані філологом, професором Оксфордського університету Джоном Толкіном. В книжках є щось від героїчної романтики і класичної наукової фантастики. Але таке означення все ж не передає сучасному читачеві всі особливості творів, весь спектр їх значень. Англійський письменник створив нову міфологію вигаданого світу - світу із власним часом і простором.

Книжка Вацлава Гавела «Промови та ЕСЕЇ» - це 5 текстів автора, одного з найактуальніших інтелектуалів 20 століття, дисидента, політичного діяча, першого президента Чеської Республіки. У його баченні політика – це не технології й маніпуляції, а постійна боротьба за ідеали й цінності, незламна віра в людину та силу європейської культури.

Ті, хто любить читати світову історичну художню літературу, мають полюбити роман «Бузкові дівчата» американської письменниці Марти Холл Келлі, який визнаний як найліпший історичний роман 2016 року, а журнал ELLE нагородив його відзнакою «Читацький приз – 2016».

Читання романів «Вегетаріанка» Ханг Канга (лауреат Міжнародної Букерівської премії), «Небезпечні мандри» Річарда Адамса (медаль Карнегі), «Подив і тремтіння» Амелі Нотомб (премія Французької академії), “Чому нації занепадають” Дарона Аджемоґлу та Джеймса Робінсона та інших зарубіжних авторів принесе вам істинне задоволення, сплеск щонайкращих емоцій та відчуттів. Вони інколи дивуватимуть і шокуватимуть вас, іноді притягуватимуть і заворожуватимуть, але найголовніше - вони змусять вас думати…

Чекаємо на вас, шановні читачі, у центральній районній бібліотеці. Електронна версія презентації про нові надходження книг в соціальній мережі Facebook на сторінці «Гощанська районна бібліотека» та за посиланням: https://www.facebook.com/groups/158376588000666/?ref=bookmarks.

 

Олена ГАЖАМАН, бібліограф центральної

районної бібліотеки

Переглядів: 535 | Додав: goscha_kit | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Карта
Форма входу
Пошук
Календар
«  Березень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
КРАСНОСІЛЬСКІ ВІТРЯКИ
Всеукраїнський фестиваль
народної творчості, історії
та побуту

http://krasnosilvit.at.ua
Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz