Субота, 20.04.2024, 14:23
Відділ культури, молоді та спорту Гощанської районної державної адміністрації
Вітаю Вас Гість | RSS

Меню сайту
.

Про нас пишуть

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 72
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2019 » Квітень » 22 » Краса писанок - шедевр народного мистецтва.
11:16
Краса писанок - шедевр народного мистецтва.

     Краса писанок - шедевр народного мистецтва. Напередодні Великодніх свят у християн існує традиція приготування святкових писанок. Для українців писанка – це не тільки символ життя, добра, надії, це ще й магічний оберіг нації, її філософії і культури. Під поняттям “писанка” ми образно розуміємо вміло “розмальоване” яйце, яке зазвичай готують до Великодніх свят, але дуже рідко замислюємося над історією самої писанки, її символікою та ритуалами, пов’язаних з писанкарством.

     Набуті прадавні знання продовжують жити в народі і доторкнутися до цього колоритного мистецтва може кожен. Тому, аби набути навичок писанкарства і відчути настрій свята, 18 квітня на базі клубного закладу с. Терентіїв, організовано для директорів та завідувачів клубних закладів району майстер-клас з писанкарства. Захід розпочав щирими словами сільський голова Микола Волкошовець.

   Цього дня вітали святковим концертом вихованці навчально-виховного комплексу «Дошкільний навчальний заклад - загальноосвітня школа І ступеня». Діти танцювали весняні таночки, співали заряджаючи весняним настроєм гостей та усіх присутніх.

  «Тільки з молитвою, позитивними і очищеними думками можна приступати до роботи над писанкою і тоді вона набуде великої сили і великої енергетики» ‒ такими словами розпочала майстер-клас пані Наталія Солімчук. Майстриня, люб’язно погодилася навчити бажаючих цьому надзвичайно цікавому і, можливо, одному з найменш вивчених галузей українського народного мистецтва.

    Творча скарбниця майстрині налічує більше пів сотні виробів. Її роботи були неодноразово представлені як на районних, так обласних виставках за що нагороджена грамотами та дипломами різних рівнів. Колекція з кожним роком поповнюється все новими виробами та окрім колекційних екземплярів, пані Наталія любить дарувати писанки до Великодня для рідних та знайомих як оберіг.

     Протягом двох годин із привеликим натхненням учасники майстер-класу вчилися ремеслу. Кожен малював орнаменти до вподоби, виведені прадавні символи програмували на добро, щастя, любов, достаток, успіх та на захист від лихих сил. Серед усіх, орнамент «сорок бажань» (сорок трикутників), сонце, хрест, зірки, різноманітні автентичні фігури. Майстриня багато розповіла про символіку та кольори притаманні для гощанської писанки, які вона із захопленням досліджує. «Нашій місцині характерні орнаменти, що складається з графічних малюнків ‒ «кривульки», «гребінців», «трикутників», «розетки». Колись, якщо намалювати на писанці «розетку» та подарувати, то це означало освідчитись в коханні», ‒ зауважила пані Наталія. Захоплюючі розповіді та особлива, майже таємнича атмосфера надихали присутніх на творчість. Кожен собі обирав схему до вподоби та вимальовував сакральні символи найпоширенішим «восковим» розфарбовування. Метод полягає в тому, що спеціальним писачком («кисточкою») - маленькою бляшаною конусоподібною трубочкою, закріпленою на дерев'яному держачку, потрібно нанести малюнок бджолиним воском на поверхню яйця, попередньо орнамент намітивши легенько олівцем. Усе необхідне для роботи – фарби, свічки та писачок можна вільно придбати в торгівельних мережах. Доречі, інструмент можна змайструвати власноруч, тендітній Наталії для виготовлення недостаючого писачка, знадобилося якихось буквально дві-три хвилини і підручна жерстяна кришка та олівець. Розмальоване яйце занурюють в розведену світлу фарбу наприклад, жовту і наносять на нього ті елементи розпису, що повинні бути жовтого кольору. Опісля настає черга нанесення розпису воском елементів для червоної барви (за кожним разом інтенсивність фарби наростає аж до найтемнішої).

   Писанкарство — це особливий вид мистецтва, про нього можна дуже багато писати та говорити, але краще один раз спробувати створити це диво.

Переглядів: 354 | Додав: goscha_kit | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Карта
Форма входу
Пошук
Календар
«  Квітень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Архів записів
КРАСНОСІЛЬСКІ ВІТРЯКИ
Всеукраїнський фестиваль
народної творчості, історії
та побуту

http://krasnosilvit.at.ua
Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz