Четвер, 28.03.2024, 17:39
Відділ культури, молоді та спорту Гощанської районної державної адміністрації
Вітаю Вас Гість | RSS

Меню сайту
.

Про нас пишуть

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 72
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2018 » Лютий » 19 » МАСЛЯНА 2018
16:19
МАСЛЯНА 2018

Масляна, воротися!

До Великодня простягнися,

Від Великодня до Петра,

від Петра та до тепла...

     Неможливо уявити собі завершення зими без традиційного масляного тижня, за який кожен справжній українець встигає з’їсти таку кількість смачних млинців, що вистачить на весь рік.

     Масляну святкували в Україні, ще в язичницькі часи, свято, за традицією, відзначалося в період весняного рівнодення. З приходом християнства всі язичницькі звичаї поступово викорінювалися, однак традиція святкувати Масляну чи Масницю залишилася.

  Колодій, Колодка, Колодки, Масляниця, Масляна, Масниці, Сиропусний тиждень, Сирна неділя, Пущення, Загальниця, «Ніжкові заговини» - різні назви давнього свята. Свято Колодія — одне з праслов’янських свят, це низка обрядових дійств на честь весняного пробудження природи.

    Щороку гуляння випадають на різні дати в залежності від того, на який день випадає Великдень. Цьогоріч свято за довньословянськими традиціями Гощани та гості святкували з 18 лютого в особливий день - Прощену неділю.

   Кілька сотень людей зібралися для народних гулянь на майданчику біля Гощанського районного об’єднання культури і дозвілля. Не злякала присутніх і погода, свято виявилось надзвичайно велелюдне, а настрій у людей був сонячним. Гості та мешканці смт. Гощі залюбки відвідують уже традиційне всіма любиме свято, яке переплетене виступами кращих творчих колективів району, обрядові дійствами та театралізованими сценками з дотепними жартами, веселими розвагами та конкурсами.

   Галасливе свято Масляної, наповнило серця незабутньою атмосферою від людського спілкування, а що може бути приємнішим для організаторів - творчих працівників відділу культури і туризму, ні ж дарувати усім гарні емоції та хороший настрій. А ще з цікавістю присутні мали можливість споглядати на театралізоване дійство розповсюдженого обряду «колодки» або «колодій».

    У прадавньому розумінні Колодій — це маленький Сонце-Божич, який уже підріс і набрався сили розкручувати Сонячне Коло, тобто став Коло-Дієм. З наближенням весни Сонце все вище і вище піднімається по своєму небесному колу, відганяючи зимові холоди, а його сила, тепло та енергія передаються природі й людям. Отже — «Коло діє», життєтворний процес на землі триває, настає новий етап його оновлення.

  Продовжили свято обрядовим дійством від «народження» до «поховання» дерев’яної ляльки — «колодки» уособлення зими. У ролі кумів були: Ніна Хруль, Мирослава Гарбарчук, Юлія Сагайдаківська, Катерина Кісліціна усі гуртом молитвали Колодія, вбирали його в стрічки, квіти. І все це  видовище супроводжувався під автентичний спів орядових веснянок у виконанні Юлія Карманюк - керівника народного аматорського ансамблю "Веселі свашки".

   Потому, куми пов’язували поліна із стрічками хлопцям і дівчатам хто ще без пари, а ті в свою чергу  мусили відкупитися грошима. У той час усіх веселили дотепним гумором Олена Вінічук у ролі тещі та зятя - Юрій Марчук, у ролі старого парубка - Олексій Дуць. У цій мізансцені  зазивав зять тещу, хвалив її, адже в народі кажуть, 'у тещі зятьок - улюблений синок' тож, він  і доводив, що так і є.

   З вітальними словами до всіх присутніх звернувся  Дмитро Ткачук, секретар Гощанської селищної ради та побажав миру, спокою на нашій землі, міцного здоров’я землякам, аби плани на майбутнє були оптимістичними, як сама Весна.

    У ролі господині на святі Тетяна Берташ,  провадила святкове дійство. Піснями та танцями присутніх розважали кращі творчі колективи району: народний аматорський хор «Барви» з    с. Чудниця (керівник Валентина Власюк), колективи з Бабинскої територіальної громади - вокальний ансамбль «Мальви» (керівник Лідія Ткачук) та танцювальний колектив «Мілена» (керівник Леся Семенюк), народний аматорський сімейний ансамбль «Кубаїв» з Садового (керівник Неоніла Кубай), народний аматорський ансамбль українських народних інструментів з Тучина (керівник Павло Ткачук), народний аматорський хор «Русивляни» (керівник Степан Осіпчук), вокальний ансамбль «Полісянка» з с.Вовкошів (керівник Світлана Одейчук), вокальний ансамбль «Надія» с.Томахів (керівник Ірина Якимчук), народний аматорський фольклорний ансамбль «Вербиченька» з Симонова (керівник Любов Мирончук), вокальний ансамбль «Серпанок» с. Малинівка (керівник Тетяна Берташ), вокальний ансамбль «Материнка» с.Федорівка (керівник Марія Коробчук), народний аматорський ансамбль української пісні «Веселі свашки» Гощанського районного об’єднання культури і дозвілля (керівник Юлія Карманюк), танцювальний колектив «Мері», РШМ смт.Гоща (керівник Алла Цимбалюк), дитячий ансамбль «Домісолька» (керівник Тетяна Іванова) РШМ смт.Гоща. Присутні насолоджувалися виступом Тетяни Радчені.

    На святі не лише розважали, а й вдосталь частували, традиційна страва – млинці. Недарма кажуть: "Без млинця - не Масляна".. Кругленькі рум’яненькі, червонуваті вони нагадували сонячний диск, і являли собою символ сонця. Наїдків та напитків цього дня не бракувало, припрошували і до смачного козацького кулішу, а господині пригощали щойно з окропу гарячими вареничками та смачними пампухами.

    Святкується Масляна у такий період коли людям уже хотілося пришвидшити прихід довгоочікуваної весни. Тож, і недивно, що саме це свято насичене безліччю обрядових дійств на честь весняного пробудження природи. Тож, продовжили захід обрядовим дійством «закликання весни» у ролі Масляної - Валентина Гуменюк. 

Не бракувало й таких, хто спробував себе різноманітних конкурсах, учасники яких отримали призи. 

  Кульмінацією свята стало традиційне та невід’ємне дійство спалення обрядового опудала. Воно яскраве і колоритне, зроблене з дерева та паперу, спалахнуло й згоріло швидко, немовби ознаменовуючи швидкий відступ Зими та прихід Весни-красуні.

Масляна – неймовірне дійство, яке запам’ятається на весь рік, а ми доторкнулися до скарбниці багатої культури з традиціями українського народу. 

Масляна відбулася – весна розпочалася! Нехай вона прийде з любов'ю, добром і миром!!!

 

 

 

 

 

 

Переглядів: 545 | Додав: goscha_kit | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Карта
Форма входу
Пошук
Календар
«  Лютий 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728
Архів записів
КРАСНОСІЛЬСКІ ВІТРЯКИ
Всеукраїнський фестиваль
народної творчості, історії
та побуту

http://krasnosilvit.at.ua
Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz