Четвер, 25.04.2024, 13:31
Відділ культури, молоді та спорту Гощанської районної державної адміністрації
Вітаю Вас Гість | RSS

Меню сайту
.

Про нас пишуть

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 72
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2017 » Лютий » 28 » «Масляна, Масляна, яка ти мала ..."
14:22
«Масляна, Масляна, яка ти мала ..."

«Масляна, Масляна, яка ти мала –

якби ж тебе сім неділь, а посту одна»

 

         Стародавнє слов'янське свято - Масляна бере свої витоки ще з язичницької культури і збереглося після прийняття християнства до цих часів. У народі Масляна завжди була веселою порою та символізувала прихід весни та пробудження природи, а відзначали його народними гуляннями, веселими забавами та піснями. Це смачне і неймовірно ситне свято триває цілий тиждень, який передує настанню Великого посту.

       26 лютого на майданчику біля районного об’єднання культури і дозвілля зібралося багато люду. Саме в особливий день – Прощену неділю, а це в останній день тижня Масляної і проходило всіма любиме свято. Настрій у людей був сонячним, а на душі тепло і радісно, адже всі прийшли зиму проводжати – весну-красну зустрічати. Навкруги лунала чудова музика, яка запрошувала гостей до народних гулянь.

        Відвідувачі поринули в чарівний світ Середньовіччя, побачили древні традиції і обряди проводів зими і зустрічі весни. Театралізоване дійство було було запальним і з неабияким почуттям гумору в ньому брали участь творчі працівники: Валентина Гуменюк, Олена Вінічук, Юрій Марчук, Людмила Калюжна та Дарина Ковальчук. Сили зими всіляко намагалися затримати прихід весни, але в підсумку змушені були відступити перед теплом, пробудженням життя. І хоча результат цього суперництва був відомий глядачу наперед, театральне дійство від цього не стало менш цікавим.

    Присутні насолоджувалися виступами кращих творчих колективів району. Святкова програма була переплетена обрядові дійствами та театралізованими сценками з дотепними жартами, веселими розвагами та конкурсами.

    Із Масницею пов'язано багато прикмет і люди в старовину цим прикметам вірили. Вважається, що на Масляну потрібно з’їсти стільки млинців, скільки хочеться щастя і благополуччя. Відтак гори млинців віщували щастя, здоров'я, достаток у сім'ях рідних і близьких, тож ними в ході святкування частували досхочу. Наїдків та напитків цього дня не бракувало, припрошували і до смачного козацького кулішу, а господині пригощали гарячими, щойно з окропу, вареничками.

     Неодмінним атрибутом святкування було солом’яне опудало «баби-зими», яке в кінці дійства було урочисто спалене на знак приходу весни та пробудження землі від зимового сну.

     Веселе, радісне, галасливе свято – Масляної наповнило серця незабутньою атмосферою від людського спілкування, адже так приємно дарувати і отримувати гарні емоції та хороший настрій.

        Чудова за емоційним наповненням Масляна відбулася 25 лютого у с. Дроздів. На майданчику біля клубної установи облаштували імпровізовану сцену, а святкове дійство розпочали ведучі Яна Дубич та Юлія Поліщук. Продовжила програму Оксана Поліщук у ролі Масляної, відкривши секрети ворожіння на млинцях. Учасники заходу обрядовими піснями весну закликали, а зиму проводжали. Потому продовжили свято веселими іграми та конкурсами.

       Протягом заходу вправні господині Оксана Дубич, Марина Кравчук та Олена Новосад припрошували усіх посмакувати смачними варениками з сиром, пирогами та млинцями. Охочі могли скуштувати і козацького кулішу та смажену картоплю, яку майстерно приготували на вогнищі Валерій Дубич, Олександр Кравчук та Віктор Гордійчук.

       Родзинкою стало спалення опудала, яке символізує зиму, а разом з ним і всі негаразди і проблеми. Після цього, вірили наші предки, зима відступає, і на зміну їй приходить весна.

         Можна сказати, що це дійсно народне свято, яке є улюбленим для всіх, як для молоді так і для людей старшого покоління.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Переглядів: 819 | Додав: goscha_kit | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Карта
Форма входу
Пошук
Календар
«  Лютий 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728
Архів записів
КРАСНОСІЛЬСКІ ВІТРЯКИ
Всеукраїнський фестиваль
народної творчості, історії
та побуту

http://krasnosilvit.at.ua
Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz