Вівторок, 16.04.2024, 17:46
Відділ культури, молоді та спорту Гощанської районної державної адміністрації
Вітаю Вас Гість | RSS

Меню сайту
.

Про нас пишуть

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 72
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2016 » Березень » 14 » Масляні гостини
13:57
Масляні гостини

    Масляна є одним із найдавніших свят, що сягає корінням у глибину сторіч, і символізує проводи зими та веселу зустріч із весною.  Це смачне і неймовірно ситне свято триває цілий тиждень, який передує настанню Великого посту. Сьогодні Масляна є одним з церковних свят і називається ще М’ясопустним або Сирним тижнем.

    Тож, саме 13 березня на майданчику  біля  районного об’єднання культури та дозвілля в Гощі відбулося святкування Масляної у найкращих українських національних традиціях.   Гощанці та гості  мали змогу насолодитися святковими виступами творчих колективів  району,  програма  яких була переплетена театралізованими сценками з  дотепними жартами.

    У заході взяли участь заступник голови райдержадміністрації Тарас Гоменюк та з привітальним словом до присутніх звернувся Гощанський селищний голова Микола Панчук.

   З Масницею пов'язано багато прикмет і люди в старовину цим прикметам вірили. Вважається, що на Масляну потрібно з’їсти стільки млинців, скільки хочеться щастя і благополуччя. Відтак гори млинців віщували щастя, здоров'я, достаток у сім'ях рідних і близьких, тож ними в ході святкування частували досхочу.  Наїдків та напитків на святі не бракувало,  припрошували і до  смачного козацького  кулішу, а господині пригощали  гарячими, щойно з окропу, вареничками.

 Організатори заходу запросили всіх присутніх взяти участь у веселих конкурсах та змаганнях, ігрищах та забавах, отримати багато призів та подарунків.

   Неодмінним атрибутом святкування було солом’яне опудало «баби-зими», яке в кінці дійства було урочисто спалене в знак приходу весни та пробудження землі від зимового сну.

Свято завершилося, а позитивні емоції ще надовго залишилися у пам'яті.

   

Переглядів: 722 | Додав: goscha_kit | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Карта
Форма входу
Пошук
Календар
«  Березень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
КРАСНОСІЛЬСКІ ВІТРЯКИ
Всеукраїнський фестиваль
народної творчості, історії
та побуту

http://krasnosilvit.at.ua
Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz