П`ятниця, 19.04.2024, 02:12
Відділ культури, молоді та спорту Гощанської районної державної адміністрації
Вітаю Вас Гість | RSS

Меню сайту
.

Про нас пишуть

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 72
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2018 » Лютий » 20 » Мітинг-реквієм з нагоди Дня вшанування Героїв Небесної Сотні
11:50
Мітинг-реквієм з нагоди Дня вшанування Героїв Небесної Сотні

Минає чотири роки від трагічних подій 18–20 лютого 2014 року, внаслідок яких загинуло та померло від тяжких ран більше ста учасників Революції гідності – Героїв Небесної сотні.

Саме цього дня, під час Революції Гідності протистояння між українським народом і чинною владою досягло свого піку. У цей день загинуло найбільша кількість активістів Євромайдану. 21 лютого на Майдані попрощалися із загиблими, а в траурних промовах їх вперше назвали «Небесною сотнею». Пісня «Плине кача...» звучала під час прощання з Героями і стала українським народним реквіємом.

Майдан позиціонував, небаченого дотепер у світовій історії мирного колективного протесту українців у відповідь на порушення базових прав людини і громадянина з боку недемократичного політичного режиму в країні.

День Героїв Небесної Сотні відзначається в Україні щорічно 20 лютого, відповідно до Указу Президента від 15 лютого 2015 року «Про вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам'яті «Героїв Небесної Сотні».

 

 

За ці роки ми змінилися – відчули себе справжніми українцями, гідними пам’яті наших славетних предків… Тема героїзму, мужності, самовідданості у захисті України від посягань на її цілісність і незалежність отримала сучасне продовження.

20 лютого о 14.00 год. біля наріжного каменю (площа по вулиці Застав’я, смт.Гоща), відбувся мітинг-реквієм з нагоди Дня вшанування Героїв Небесної Сотні.

Розпочали мітинг виконанням Державного Гімну України та хвилиною мовчання з ушануванням пам’яті Героїв Небесної Сотні.

Лейтмотивом заходу стали поетичні слова про самовідданість і патріотизм її захисників, активну громадянську позицію українців.

Настоятель Церкви Святого Василія Великого УПЦ КП селища Гоща отець Олег відправив молебень за загиблими, які віддали життя за свободу й незалежність України.

До слова запросили Олександра Поліщука голову районної ради та Миколу Панчука - Гощанського селищного голову.

Присутні поклали квіти до наріжного каменю під супровід гімну Майдану «Пливе кача...» 

Потому усіх присутніх заприсили в приміщення РЦДЮМ на тематичний захід  До дня вшанування Пам’яті Героїв Небесної Сотні, організавиний працівниками Гощанської центральної районної бібліотеки. 

 

«Небесна сотня у вирій полетіла…»

Герої не вмирають.

Вони будуть вічно живі.

Героїв завжди пам’ятають

На небі й на рідній землі!

Саме так розпочалася літературно-історична композиція «Небесна сотня у вирій полетіла…».

Серед гостей на заході були батьки, родичі, друзі, загиблих гощан та уродженців Гощі, очевидців подій як на Євромайдані, так і військових дій в зоні АТО на Сході України.

Поруч зі сценою, на якій відбувалося дійство, була розташована тематична-кникова виставка та стенди з портретами Героїв Небесної Сотні та героїв-земляків.

Під час заходу демонструвалися документальні хроніки про події того часу.

За сприяння матері, добре відомої всім на місцевої поетеси, гощанки Валентини Сум, працівниками бібліотеки підготовлено презентацію «Вперед – і ні кроку назад!» присвячена пам’яті нашого земляка Сергія Карабіна. Після перегляду презентації, мама героя зі сльозами на очах прочитала присутнім кілька поетичних творів. Разом із нею плакали всі.

Схилили голови та хвилиною мовчання згадали тих, хто ціною власного життя здобували свободу нашої держави.

Загиблі не родилися героями. Вони були звичайними людьми, юнаками-відчайдухами та рішучими зрілими чоловіками. І в останню мить віддали нам найдорожче – своє життя.

Закінчився захід музично-хореографічною композицією «Україна без війни» у виконанні хореографічного колективу «Мері» Гощанської районної школи мистецтв (керівник Алла Цимбалюк).

Дякуємо за співпрацю та активну підтримку викладачам районної школи мистецтв та РЦДЮМ.

 

Катерина Каплюк

 

 

 

Світлина від Катерини Каплюк.

Світлина від Катерини Каплюк.

Переглядів: 351 | Додав: goscha_kit | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Карта
Форма входу
Пошук
Календар
«  Лютий 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728
Архів записів
КРАСНОСІЛЬСКІ ВІТРЯКИ
Всеукраїнський фестиваль
народної творчості, історії
та побуту

http://krasnosilvit.at.ua
Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz