Четвер, 28.03.2024, 21:49
Відділ культури, молоді та спорту Гощанської районної державної адміністрації
Вітаю Вас Гість | RSS

Меню сайту
.

Про нас пишуть

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 72
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2015 » Грудень » 15 » Молодь святкувала Андріївські вечорниці
09:31
Молодь святкувала Андріївські вечорниці

       

         Дай, Андрію, знати, яку долю чекати. Таку фразу напередодні вечорниць кажуть усі незаміжні дівчата. Здавна у цей день молодь сходиться, жартує, спілкується, а звечора починають ворожити. Бабинські парубки й дівчата зібралися на Андріївські вечорниці у клубній установі.  Театралізоване  дійство з жартами постало у виконанні аматорів-акторів.   Незмінним атрибутом  свята став обряд калити, а потому дівчата ворожили на хустках та пшениці. Супроводжувались вечорниці веселими парубоцькими жартами, народними іграми, піснями, танцями. Жоден з присутніх на вечорницях не нудьгував. Привітні господині пригостили гостей смаколиками. Свято було досить  колоритне, а славні українські традиції об’єднали молодь.

 

             «На Андрія у дівок одна надія». Саме таку назву мало свято, яке відбулось в клубній установі села Іллін.  Ведучі заходу  Валентин Кущак, Дарина Отроцюк  та  Аліна Данилюк розпочали вечорниці, зокрема повідали про  ще одну  назву цього свята – «Свято Калити». Головною грою свята є кусання Калити - обрядового пирога, який уособлює в собі велелюбне сонце.  Все було як на справжніх вечорницях: господиня, дівчата, які прийшли на ворожіння, і пан Калитинський з калитою і квачем, що запрошував Коцюбинського калиту кусати. Дівчата дізнавались ім’я майбутнього хлопця,  грали в ігри, співали.

Наостанок організатори заходу пригостили всіх варениками та узваром.

 

Напередодні свята св. Андрія Первозванного в Симонівському центрі народної творчості та дозвіллєвої роботи також відбулися святкування «Андріївських вечорниць». Атмосферу фольклорного дійства передавали вишиті рушники, якими прикрасили приміщення, а також щедрий український стіл, різноманіття страв якого приємно вразило кожного, хто завітав на вечорниці, адже тут були смачні вареники, пухкі пампушки, налисники та узвар.

Розпочався захід розповіддю ведучих про походження свята, про звичаї і традиції святкування. Згодом серед молоді проводились розважальні дійства. Хлопці брали участь у конкурсі відкушування Калити. Спрогнозувати майбутнє кохання і те, яким воно буде, мали можливість дівчата, випробовуючи свою долю в одному із найпопулярніших ворожінь.

Веселі конкурси, співи запальних народних пісень, а також смачне частування традиційними стравами української кухні – все це сприяло хорошому настрою усіх присутніх.

 

Переглядів: 629 | Додав: goscha_kit | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Карта
Форма входу
Пошук
Календар
«  Грудень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
КРАСНОСІЛЬСКІ ВІТРЯКИ
Всеукраїнський фестиваль
народної творчості, історії
та побуту

http://krasnosilvit.at.ua
Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz