Четвер, 25.04.2024, 03:17
Відділ культури, молоді та спорту Гощанської районної державної адміністрації
Вітаю Вас Гість | RSS

Меню сайту
.

Про нас пишуть

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 72
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2018 » Вересень » 28 » Нові грані української гостинності
11:18
Нові грані української гостинності

Нові грані української гостинності  відкрили учасники й гості ІХ й водночас І Всеукраїнського фестивалю народної творчості, історії та побуту «Красносільські вітряки»

 

За роки свого існування фестиваль «Красносільські вітряки» став невід’ємною складовою загальної візитної картки Гощанщини. Нещодавно фестиваль загалом вийшов поза традиційні географічні межі й набув статусу всеукраїнського. Ці зміни відчутно позначилась як на форматі проведення фестивалю, так і на складі його учасників.

Цьогоріч до Красносілля завітали понад 30 творчих колективів із Рівненської, Житомирської, Тернопільської, Волинської, Одеської, Черкаської, Львівської, Чернігівської, Київської, а також Луганської областей. З нетерпінням усі чекали зустрічі з виконавицею естрадно-джазової музики, примадонною циганської пісні, народною артисткою Молдови й Румунії Радою.

Доречно буде згадати й той факт, що Положення про проведення всеукраїнських фестивалів розширює часові рамки й заходи тривають три дні. Отож перші гості фестивалю прибули на Гощанщину ще в п’ятницю. Серед них були представники Одеської, Черкаської та Чернігівської областей, а також народна артистка Молдови й Румунії Рада. Після реєстрації та комфортного розміщення в СОК «Агатівка», того ж таки дня, вони завітали із цікавим концертом до вихованців Тучинської школи-інтернату.

Наступного дня на гостей фестивалю чекала насичена програма, в основі якої було знайомство з гостинним гощанським краєм. Тож розпочали з прогулянки Гощанським парком, де учасників фестивалю радо зустрів начальник відділу культури й туризму РДА Анатолій Івасюк. Адже формат фестивалю передбачає не лише популяризацію народного мистецтва, а й передусім обмін досвідом та налагодження співпраці.

Відтак учасники фестивалю відвідали районні заклади культури та Свято-Михайлівську церкву селища, побували в Липківському Свято-Успенському чоловічому монастирі й, незважаючи на прохолодну погоду, скупались у цілющому джерелі.

Програма перебування гостей на Гощанщині містила також відвідування фірмового магазину Гощанського заводу продтоварів ТМ «ПриГОЩАйся», де представники творчих колективів охоче купували солодкі подарунки на згадку про наш край.

До слова кажучи, саме з нагоди дев’ятого за ліком, але першого в статусі Всеукраїнського фестивалю «Красносільські вітряки» з’явилась нова упаковка цукерків з аналогічною назвою. Придбати її можна було не лише в фірмовому магазині, а й безпосередньо на фестивалі. Активно прилучились до процесу підготовки й вихованці Гощанської районної школи мистецтв. Разом із викладачем Віталієм Коробчуком вони розмалювали звичну автобусну зупинку на перехресті в напрямку Чудниці на сонячні кольори. Тепер це чудове місце для улюблених молоддю селфі!

Гості фестивалю також мали нагоду побувати на майстер-класі керівника аматорського хору «Чорнобривці», заслуженого працівника культури України Леоніда Сітовського. Відтак – виступити з концертами перед мешканцями Горбакова, Тучина й Русивля. Сповнившись по вінця добрими, приємними враженнями від зустрічі, спілкування й перебування на нашій гостинній землі, учасники фестивалю з нетерпінням чекали можливості віддячити організаторам і гостям свята власними пісенними дарунками.

Погожого недільного дня, 23 вересня, о 13 годині відбулось урочисте відкриття ІХ Всеукраїнського фестивалю народної творчості, історії та побуту «Красносільські вітряки». Учасників фестивалю вітали в. о. Красносільського сільського голови Ольга Доля, голова нашої РДА Юрій Ковальчук, голова районної ради Олександр Поліщук, а також засновник фестивалю, заслужений працівник культури України, начальник відділу культури та туризму РДА Анатолій Івасюк. Зі святом також вітали гості фестивалю: народний депутат України Юрій Вознюк, голова Білокуракинської РДА Сергій Іванюченко та заступниця голови Новоайдарської РДА Тетяна Новикова.
На правах господарів розпочали свято Віталія Кривицька й дитячий хореографічний колектив районної школи мистецтв «Денс фемелі» вокально-хореографічною композицією «Рідне село». А першу пісенну сторінку фестивалю перегорнув народний аматорський хор «Чорнобривці» РОКД (кер. Леонід Сітовський).

Відтак на сцену один за один виходили творчі колективи з понад 10 областей України, а також представники Молдови - Рада зі своїм запальним шоу-балетом та найменша учасниця фестивалю, громадянка Молдови Марічка. Кожен виступ творчих колективів закінчувався словами щирої вдячності за гостинність, душевний прийом, добрий настрій.

Паралельно на галявині біля найстарішого в Україні вітряка проходили козацькі забави, ігри, майстер-класи, експонувалися роботи майстрів декоративно-ужиткового мистецтва, а в куренях сільських рад і культурно-дозвіллєвих комплексів району учасників святкового дійства, гостей фестивалю пригощали смачними стравами та напоями, приготовленими за старовинними українськими рецептами. Булькотіло в казанах польової кухні, яку привезли на фестиваль члени Української спілки ветеранів Афганістану. Люди (а таких було чимало) піднімались групами в старовинний вітряк, оглядали виставлені там експонати.

Упродовж свята розважали присутніх, показуючи гумористичні мініатюри, актори театру мініатюр «Ротунда» Гощанського районного об’єднання культури й дозвілля (у ролі Господині - Олена ВІНІЧУК, Господаря - Юрій МАРЧУК).

Традиційно під час фестивалю відбувся й розиграш святкової лотереї, призи для якої надали місцеві спонсори: ТОВ «Країна смаку», ПрАТ «Гощанський завод продтоварів», ТОВ «Медовий край», ТОВ «СГП ім. Воловикова», ТОВ «Агат», ТОВ «Полісся-Гарант», ТОВ «Захід-агро», ФГ «Пролісок», ФГ «Родинне» та ФГ Ю. Лелюха.

Ласували на святі й пирогом, складеним із 1200 менших за розміром. В одному з них був приємний сюрприз, володарем якого став восьмирічний Максим ГУМЕНЮК.

Свято вражало різнобарв’ям українського національного вбрання. Цього дня рясніли вишивкою самобутні та колоритні костюми учасників із різних куточків України. Уже традиційно на фестивалі журі визначало найкращий український костюм. У цьому конкурсі перемогу здобула учасниця народного аматорського ансамблю української пісні «Журавка» із Черкаської області.

Одним із конкурсів фестивалю була «Рукотворна краса». На ньому демонструвалися екоскульптури із соломи та сіна, котрі прикрашали територію навколо вітряка. Найкращим витвором визнали екоскульптуру Горбаківської сільської ради.

Приємно здивувала присутніх народна артистка Молдови й Румунії Рада. Вона не лише «завела» публіку емоційним виступом на сцені, а й спеціально власноруч приготувала національні страви та з притаманним їй національним колоритом частувала всіх, хто того бажав. Тож, і не дивно, що саме вона й отримала приз за «Найкращу страву».

Найсміливіші наважувались вилізти на високий гладкий стовп, на якому було розвішано подарунки, і кілька парубків спортивного складу таки досягли мети.

Словом, цього дня кожен міг знайти для себе щось цікаве, відкрити нову грань широкої української гостинності, зустрітись із друзями й знайомими, урешті, просто відчути задоволення від сонячного осіннього дня, веселих пісень, куштування смачних страв. Адже, як влучно зауважила ведуча заходу Тетяна Берташ, «ми всі – представники великої родини. Родина до родини – то і є народ, то Україна».

Погодьтесь, ці прості на перший погляд слова мають глибинний зміст, сакральне значення. І якби українцям не забракло єдності, розуміння приналежності до єдиного народу, великої нації, то й не було б такого, на жаль, уже звичного поділу України на Захід і Схід, Південь і Північ. Поділу не географічного, а ментального, культурного, освітнього. Тому нині саме такі фестивалі як «Красносільські вітряки» покликанні об’єднувати українців, дають можливість людям із рідних областей, регіонів України зближуватися, пізнавати один одного, популяризувати наші національні обряди, традиції, урешті, розширяти горизонти дружби. І в цьому, вважаю, найвища місія таких заходів.

Ірина ПОВАР.

 

 

 

Переглядів: 399 | Додав: goscha_kit | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Карта
Форма входу
Пошук
Календар
«  Вересень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Архів записів
КРАСНОСІЛЬСКІ ВІТРЯКИ
Всеукраїнський фестиваль
народної творчості, історії
та побуту

http://krasnosilvit.at.ua
Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz