Середа, 24.04.2024, 14:54
Відділ культури, молоді та спорту Гощанської районної державної адміністрації
Вітаю Вас Гість | RSS

Меню сайту
.

Про нас пишуть

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 72
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2018 » Липень » 11 » Свято села у Воскодавах
17:53
Свято села у Воскодавах

   З піснями та щирою гостинністю в неділю, 8 липня, святкували воскодавці заснування свого рідного села, якому виповнилося 550 років.

    Воскодави – село знане ще з часів Київської Русі! У різні часи селом володіли: магнати Немиричі, князі Іван Кирдей – Мильський, польський пан Рудницький, довгий час село було і в руках панів Любомирських та Єловицьких. Багата історія села переплелася з традиціями та звичаями, які передаються з покоління в покоління. А назву Воскодави – село отримало з давнини від перших переселенців, які славили край природним бджолярством та переробляли віск. Та головне, що у прекрасному селі як і колись, так і зараз живуть роботящі, хороші й щирі люди.

   Тож, на святування зійшлися мешканці від малого до великого, з'їхалися його вихідці з інших населених пунктів, прийшли у гості знайомі та жителі з навколишніх сіл. Багато хто одягнувся у вишиванки, які здавна українці одягали на великі свята. Це додавало піднесеного настрою та створювало особливу атмосферу.

     Нині село Воскодави багате на гарних і талановитих людей, які його славлять. Ми бачимо їх щодня, адже живуть поруч, скромні і працьовиті, не звикші до слави, але їх щоденна праця і життя – то джерело людської мудрості і самовідданості. Про майстра художнього кування - Максима Марчука кажуть, що він шліфує свою майстерність, а залізо в його руках грає.

   Лежить душа до вишивки у вмілої майстрині Семенюк Тетяни. Всі її діти та онуки мають багато вишиванок від своєї любої матусі та пишаються її працею.

   Більше 15 років назад розпочали підприємницьку діяльність засновники фірма ПеВек, яка нині знана не тільки в районі, а й на обласному рівні. А одним із засновників її є депутат Воскодавської сільської ради, активний громадський діяч, меценат - Микола Поліщук.

   Володимир Кравчук більше десятка років займається бджільництвом. Декілька років тому вирішив збудувати вулики-лежанки. Два з них поставив у яблуневому саду, а два - у затишній хатині. Володимир вважає лікування у них дуже корисним. Слава про пасічника розійшлася усюди округою і село Воскодави потягнулися люди з надією на одужання.

  Талановитих та трудолюбивих односельчан можна перераховувати ще надзвичайно довго, бо  тут хороші й щирі люди. 

    Воскодавський сільський голова Ольга Ющук на правах господині свята, вітала усіх присутніх. Голова районної ради та житель села Воскодави, - Олександр Поліщук зауважив, що рідне село це їхня маленька Батьківщина, яке здавалось схоже на інші, але в той же час унікальне неповторне своїми людьми. Він дякував представникам громади за наполегливу працю заради майбутнього села побажала односельцям злагоди, взаєморозуміння, любові, успіхів у здійсненні задуманих проектів та процвітання.

   Від почесних гостей пролунали найщиріші слова вітань на адресу винуватців святкової події. Серед усіх виходець з Воскодав - Анатолій Силович Ющук, академік академії будівництва та архітектури, заслужений працівник промисловості України.

   Виступи колективів переплелися з нагородженнями - видатних мешканців села. Щирі слова звучали на адресу земляків українських патріотів, які відстоювали майбутнє України Івана Божка, Леоніда Гуменюка, Руслана Ковтонюка, Валентина Коновалюка, Олексія Криворучко, Василя Негодюка, Руслана Рудика, Михайла Швороба, Олександра Струка, Сергія Миколаєнка, Миколу Хаїмця, Олександра Мельничука.

   Святкування продовжили концертом аматорських колективів: Дипломант Міжнародних та Всеукраїнських конкурсів і фестивалів – народний аматорський гурт «Терен» (керівник заслужений працівник культури України Анатолій Івасюк), народний аматорський вокальний ансамбль «Веселі свашки» (керівник – Юлія Кармалюк), народний аматорський театр мініатюр «Ротунда» районного об’єднання культури і дозвілля (керівник Олексій Дуць), вокальний ансамбль «Надія» Томахівської клубної установи (керівник – Ірина Якімчук), аматорський колектив «Полісянка» з села Вовкошів (керівник Світлана Одейчук), інструментальне тріо у складі Дар’ї Музичук, Олександра Марчука та Дмитра Мазура. Дарувала свою творчість місцева поетеса Олеся Жданюк. Музичні вітання дарували Олександр Малиновський, Тетяна Шакура, Дар’я Музичук, Вероніка Зварич, Дмитро Мазур, Володимир Сорока, Дарина Захарчук.

   Під час урочистостей традиційно вітали найкращих представників громади, які беруть активну участь в її житті, покращують благоустрій села.

     Свято села закінчилося, але на душі ще довго буде сонячно і тепло від позитивних емоцій. Тож, нехай здобутки мальовничого села Воскодави дедалі зростають, а щастя та добробут його жителів із роками тільки примножуються.

Переглядів: 432 | Додав: goscha_kit | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Карта
Форма входу
Пошук
Календар
«  Липень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
КРАСНОСІЛЬСКІ ВІТРЯКИ
Всеукраїнський фестиваль
народної творчості, історії
та побуту

http://krasnosilvit.at.ua
Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz