Четвер, 25.04.2024, 04:08
Відділ культури, молоді та спорту Гощанської районної державної адміністрації
Вітаю Вас Гість | RSS

Меню сайту
.

Про нас пишуть

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 72
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2018 » Липень » 10 » Театралізоване свято Івана Купала
15:46
Театралізоване свято Івана Купала

Cвято Івана Купала – одне з найдавніших слов'янських свят, тому всю його історію неможливо простежити. Спочатку Івана Купала було святом з ухилом в язичництво – в цей день закликали духів для гарного урожаю та погоди, а також ворожили на суджених. Ще християнське свято тісно пов'язують з язичницьким через звичай обмивання і очищення у воді, яке відбувалося в річках. На сучасний день Івана Купала таємниче, веселе, волелюбне свято молоді та краси.

У селищі Гощі бережуть звичаї і традиційно 7 липня, на місцині біля річки Горинь, збирається щобільше Гощанців та гостей. А вже працівники Гощанського районного об’єднання культури і дозвілля та учасники заходу стараються створити  неповторну  атмосферу магічного свята.

Розпочалося свято під егідою Міжнародної ліги «Real fight promotion» відбувся турнір зі змішаних єдиноборств «Step to Top 6» «Битва на Горині». Організаторами заходу виступили представник Ліги «Real Fight Promotion» у Західній Україні, керівник СК «Скіф» Богдан Романович та його заступник Юрій Грабовський. В октагон виходили бійці із України (Рівне, Дубно, Березно, Сарни, Гоща, Коломия, Тернопіль, Луцьк, Харків), Білорусі, Марокко та Азербайджану. Гощу представляв вихованець Гощанської дитячо-юнацької спортивної школи, уродженець Красносілля, боєць СК «Скіф» Микола Кондратюк.

Родзинкою свята стало театралізоване дійство за участю Юлії Лукащук в ролі господині, дівчат та хлопців, Водяника, Відьми, які жваво задавали темп Купайловому дійству. А яке ж свято без головних обрядових Марени та Купала, що уособлюють жіноче (водяне) і чоловіче (сонячне) божества. Чарівні дівчата-україночки у пишних вінках з польових квітів, створили образ Марени, прикрасивши вирубане дерево стрічками, квітами та вінками. Хлопці спорудили опудало гарного парубка Купала, яке було обігране театралізованою дією. Усе це видовище супроводжувалося автентичним співом купальських пісень учасниками народного аматорського ансамблю української пісні «Веселі свашки» (кер. Юлія Карманюк). Звісно ж, не обійшлося на святі без традиційного обряду очищення – стрибками через вогнище. Потому молодь мала змогу взяти участь у конкурсно-розважальній програмі, де парубки демонстрували силу та спритність, а дівчата мірялися на найдовшу косу в номінації «Коса моя — краса моя»

Усі присутні мали можливість посмакувати традиційною купальською кашею, а захоплююче дійство завершилося пусканням вінків на воду та запальними танцями для молоді.

                        

                        

                        

                        

                        

Переглядів: 492 | Додав: goscha_kit | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Карта
Форма входу
Пошук
Календар
«  Липень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
КРАСНОСІЛЬСКІ ВІТРЯКИ
Всеукраїнський фестиваль
народної творчості, історії
та побуту

http://krasnosilvit.at.ua
Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz