Субота, 20.04.2024, 15:52
Відділ культури, молоді та спорту Гощанської районної державної адміністрації
Вітаю Вас Гість | RSS

Меню сайту
.

Про нас пишуть

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 72
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2017 » Січень » 20 » У Гощі бажаючих пірнути у крижану купіль було чимало
10:31
У Гощі бажаючих пірнути у крижану купіль було чимало

         Християни східного обряду торжественно святкують Хрещення Господнє або Богоявлення. Це третє, найбільше й завершальне свято різдвяно-новорічного циклу. Вранці 19 січня у церквах святять воду, а найзагартованіші пірнають в ополонку.    

               Вважається, що в цей день Ісус Христос прийняв хрещення від Іоана Хрестителя на річці Йордан. Коли Син Божий виходив із води, з небес на його плече опустився голуб. Це був Святий Дух. Від цього і пішла християнська традиція хрещення у воді. У народі свято має декілька назв: Водохреще, Водохреща, Водохрестя, Водощі, Йордан, Ордань. Церква розглядає Хрещення Господнє як "свято просвіти" народів, оскільки за її вченням, саме з Хрещення Ісус розпочав проповідь євангельської істини...

            Із давніх-давен люди вірять, що у свято Водохреща вода набуває цілющих властивостей. Її вважають рятівною від багатьох хвороб, дають пити важкохворим, освячують нею храми та оселі. Водохрещенська вода не псується і може зберігатися протягом усього року.   

                      Однією з народних традицій на Водохреща є купання у крижаній воді. Споконвіку існувала думка: після купання в ополонці на свято Богоявлення очищується душа та зцілюється тіло. Чимало бажаючих пірнути у благословенну Господом воду було і на гощанському ставку.

                Близько сотні присутніх на святі колядками та щедрівками вітали учасники хорового колективу районного об’єднання культури та дозвілля «Чорнобривці» (керівник Леонід Сітовський,  заслужений працівник культури України ).

         Святкову  Літургію відслужив настоятель Церкви Святого Василія Великого УПЦ КП селища Гоща отець Олег. Посвятивши воду, він поблагословив сміливців на купання. Біля ополонки зібрались бажаючі пірнути в святу крижану воду,  а їх виявилось чимало. Усі бажаючі після купання могли зігрітися чашкою гарячого чаю та глінтвейном.

Переглядів: 647 | Додав: goscha_kit | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Карта
Форма входу
Пошук
Календар
«  Січень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
КРАСНОСІЛЬСКІ ВІТРЯКИ
Всеукраїнський фестиваль
народної творчості, історії
та побуту

http://krasnosilvit.at.ua
Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz