Четвер, 25.04.2024, 01:04
Відділ культури, молоді та спорту Гощанської районної державної адміністрації
Вітаю Вас Гість | RSS

Меню сайту
.

Про нас пишуть

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 72
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2016 » Травень » 4 » Участь в обласній виставці великодніх писанок майстрів з Гощанщини
10:55
Участь в обласній виставці великодніх писанок майстрів з Гощанщини

     26 квітня в Рівненській обласній універсальній науковій бібліотеці відбулася презентація виставки декоративно-ужиткового мистецтва «Великодня писанка».
        Виставка організована за сприяння Управління культури і туризму Рівненської обласної державної адміністрації та Рівненського обласного центру народної творчості.

      В експозиції представлені творчі роботи майстрів-писанкарів з Гощанщини -  Наталії Солімчук з Терентієва та Анни Лостюк з Річиці.

      Мистецтво писанкарства – особливий засіб духовного спілкування. Витоки цього мистецтва сягають періоду культури Трипілля і пов’язані з язичницьким культом прославлення вічного закону життя і смерті, весняного пробудження. Писанка – це мініатюрний символ життя, в якому криється таїна будови світу та руху небесних світил. Створюючи писанки, наші предки малювали знаки-символи та особливі магічні формули за допомогою яких зверталися до своїх богів. Протягом багатьох віків ці формули-заклинання майже не змінювалися. Таїнством писанкарства традиційно займалися виключно жінки. Правильно написана писанка вважалася універсальним талісманом, котрий захищав від вогню, блискавки, бездітності, неврожаю, хвороб. Розпис писанок супроводжувався особливими обрядами і зміни в орнаменті не допускалися, оскільки писанка втрачала свою магічну силу.

     За вишуканістю і витонченістю виконання українські писанки не поступаються всесвітньо відомим шедеврам іранських, індійських, китайських та японських мініатюр, а волинські і поліські писанки завжди вважалися зразками вищого прояву художнього смаку. У цьому можна переконатися, відвідавши   виставку.

         Метою заходу є популяризація виробів місцевих майстрів народної творчості, глибше знайомство з творчістю писанкарів Рівненщини, а також розвиток і популяризація багатих народних традицій та звичаїв українців серед краян.

      Відтак, експозиція виставки «Великодня писанка» діятиме до 15 травня 2016 року, щоденно, з 9.00 до 19.00 год.

 

Переглядів: 542 | Додав: goscha_kit | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Карта
Форма входу
Пошук
Календар
«  Травень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
КРАСНОСІЛЬСКІ ВІТРЯКИ
Всеукраїнський фестиваль
народної творчості, історії
та побуту

http://krasnosilvit.at.ua
Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz