Середа, 24.04.2024, 22:28
Відділ культури, молоді та спорту Гощанської районної державної адміністрації
Вітаю Вас Гість | RSS

Меню сайту
.

Про нас пишуть

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 72
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2016 » Квітень » 19 » «У світі доти існуватиме любов, доки люди писатимуть писанки»
17:24
«У світі доти існуватиме любов, доки люди писатимуть писанки»

      Дивовижна українська писанка вміщує у собі цілий світ, адже дарують її на знак пошани, на добро, з побажаннями здоров’я, краси, сили та як оберіг. Тут і небо із зорями, і дерево життя, й засіяне поле, і триверхі церкви  - усе це вималювано в певному порядку для того, щоб підтримувати лад та рівновагу і в нашому, великому світі.

    Писанкарство – старовинне мистецтво наших предків. У давнину писанка була оберегом, мала обрядове та магічне значення. Сьогодні вивчення писанкарства важливо для збереження наших коренів, нашого духовного спадку.

    Відтак, минулої неділі, напередодні одного з найголовніших християнських свят     Великодня, на базі Терентіївської клубної установи відбувся  майстер-клас  із розпису писанок під назвою:«Символіка української писанки та традиції українського писанкарства» .

          Розпочали захід вихованці Терентіївського НВК: «Дошкільного навчального закладу — ЗОШ І ступеня». Гучними оплесками сприйняла маленьких артистів публіка. Дітлахи показали  театралізовану великодню казку, читали вірші, танцювали і співали та дарували гарний настрій присутнім.

        До працівників клубних закладів та публічно–шкільних бібліотек району  звернулися з вітальними словами  Наталія Січкарук  директорка Гощанської ЦСПШБ  та Неля Лахман   заступниця директора РОКД.

       За організації методичної служби було представлено досить насичену семінарську  програму як теоретичного спрямування, так і практичних занять. Відтак,  Наталія Садовнік  методист Гощанської ЦРБ, ознайомила присутніх зі зразками багатогранної символіки писанки, розповіла і про історію культурних традиції нашого народу, чим вирізняється писанка від крашанок, дряпанок, крапанок.

     Своїми знаннями та умінням писати великодню писанку поділилася майстриня–писанкарка Наталія Солімчук — жителька села Терентіїв. Вона зазначила, що писанкарство стало  захопленням для душі. Писанки у Наталії Володимирівни жодного разу не повторюються орнаментом. А ще майстриня з особливим задоволенням ознайомила з технікою виконання цього прекрасного виробу-оберегу.  

        Народна мудрість говорить: братися виготовляти писанки потрібно лише з чистими помислами і, звісно, з хорошим настроєм. Для кожного, хто відвідав майстер-клас, було підготовлено все, що потрібно для роботи: яйце, віск, писачок, свічка, фарби та зразки розписів писанок. Ось і всі учасники включилися в роботу, повторювали за майстринею всі етапи процесу виготовлення писанок.     Із задоволенням  малювали запропоновані орнаменти, дехто прийшов із заготовленими схемами, а інші експериментували, створюючи власний, оригінальний виріб.  Учасники заходу з  великою цікавістю здобували нові знання, ділились враженнями один з одним, а головне  навчились вкладати частинку своєї душі у роботу, виконувати її з любов’ю, щиро, від душі.  По завершенні роботи кожен учасник мав можливість залишити  виготовлену писанку як згадку про свій перший досвід.   До свята Великодня ще залишилось трохи часу, тож кожен може зробити власну писанку та подарувати її своїм рідним та близьким.

           Потому програму заходу продовжили юні аматори Липківського клубного закладу. Зі сцени лунали пісні у виконанні  Вікторії Сав’юк-Новак, Марії Міни, декламували вірші Тетяна Данилюк та Світлана Костюрець. Яскравості виступу додав гумор у виконанні Олександра Желизнюка, Надії Веремчук та Катерини Головайчук. Концерт відбувся в рамках проведення І-го етапу обласного фестивалю сільських колективів аматорської творчості "Таланти твої, Рівненщино". 

            У фойє закладу за організації Дмитра Савчука  завідувача клубної установи с. Терентіїв, діяла експозиція виставки  народних умільців  «Українські традиції в просторі та часі» та святкові композиції «Великодні мотиви». 

  

 

 

        

 

 

 

 

 

Переглядів: 806 | Додав: goscha_kit | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Карта
Форма входу
Пошук
Календар
«  Квітень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Архів записів
КРАСНОСІЛЬСКІ ВІТРЯКИ
Всеукраїнський фестиваль
народної творчості, історії
та побуту

http://krasnosilvit.at.ua
Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz