Середа, 24.04.2024, 14:46
Відділ культури, молоді та спорту Гощанської районної державної адміністрації
Вітаю Вас Гість | RSS

Меню сайту
.

Про нас пишуть

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 72
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2015 » Жовтень » 9 » Відбувся VІ-й обласний фестиваль народної творчості, історії та побуту "Красносільські вітряки"
13:44
Відбувся VІ-й обласний фестиваль народної творчості, історії та побуту "Красносільські вітряки"

       Недільної сонячної днини, 4 жовтня, на гостині в Красносіллі зібралися сотні поціновувачів народної творчості. Дійство відбувалося біля старовинного вітряка, який невтомно працював на громаду багато років, а нині продовжує  згуртовувати  навколо себе шанувальників обласного фестивалю  народної творчості, історії та побуту «Красносільські вітряки».

   VІ-й обласний фестиваль урочисто відкрили піснею «Красносільська величальна» учасники народного аматорського хору «Барви»  Чудницького центру народної творчості та дозвіллєвої роботи (керівник - Валентина Власюк). Слова  і  музику твору написав  Віктор Жданов, надихнувшись відвідавши фестиваль.

        З вітальними  словами до присутніх звернулися голова райдержадміністрації Юрій Ковальчук, депутат обласної ради Петро Головайчук, заступник начальника управління культури і туризму облдержадміністрації Світлана Хом’як, директор обласного центру народної творчості, заслужений працівник культури України Феодосій Васєчко, засновник фестивалю, начальник відділу культури та туризму райдержадміністрації, заслужений працівник культури України Анатолій Івасюк.

     Щедрий на тепло день дарував піднесений настрій учасникам та гостям фестивалю, які з нетерпінням чекали на концертну програму. А це виступи 28 аматорських колективів з Польщі, Хмельницької, Рівненської областей та Гощанського району.

       Серед  почесних гостей, які прибули на свято - учасники фольклорного колективу «Кресов’янка» з м. Владава  Республіки Польща. Організатори радо зустріли колектив ще напередодні свята, тож для делегації були організовані екскурсії по району. Керівництво відділу культури і туризму презентували район якнайкраще, аби у представників польської делегації залишилися лише хороші спогади про фестиваль і про Гощанський район. Тож маємо велику перспективу подальшого розвитку дружніх відносин, а розмах фестивалю набуває статусу не тільки всеукраїнського, а й міжнародного.

Впродовж  свята учасники та гості активно долучилися до збору коштів для потреб військових, які стоять на захисті нашої держави.

 У програмі заходу -  ярмарок-розпродаж виробів місцевих умільців, також діяв конкурс «Кращий оберіг солдату».  Гроші за придбані вироби присутні кидали у спеціально виготовлені благодійні скриньки.

Виставка народних умільців майоріла виробами. Тут можна було побачити багато речей, які довгий час зберігалися у бабусиних скринях, виставку-продаж виробів народних умільців Рівненської області. На святі бажаючі мали можливість навчитися ремеслу виготовлення ляльки-мотанки, набуття майстерності  техніки декоративного купажу. 

      Організатори свята представили насичену програму  заходу, це і сільські співанки, майстер-клас з автентичного танцю, екскурсія по вітряку – пам’ятці архітектури  ХІХ століття, козацькі забави, жартівлива сільськогосподарська лотерея, миттєве фото.

       Впродовж свята розважали присутніх учасники театру мініатюр «Ротунда» Гощанського районного об’єднання культури і дозвілля(керівник - Юрій Марчук),  представивши ряд гумористичних мініатюр.

       Господарі та господині, а це представники організацій та установ району,  припрошували скуштувати різноманітних страв  за старовинними рецептами, які притаманні саме нашому регіону.

      Господиньки вже ж постаралися, адже кожна хотіла перевершити іншу в кулінарному вмінні готувати куліш, пиріжки, вареники, гречаники, найрізноманітніші солодкі смаколики. А  за найкраще представлення страв голосували жетонами,  тож за ними і визначили переможців – представників  Гощанської районної лікарні.

    Наостанок присутні з нетерпінням  чекали на  інтригуючу мить  свята - визначення володаря супер-призу. А для цього потрібно лише з’їсти пирога з відповідною начинкою, яким пригощали   господині свята. Відтак приз отримала  Олена Пацько, жителька села Тучин.

        Учасники фестивалю з веселим настроєм розходилися по домівках, та частинка незабутнього  свята в Красносіллі залишиться назавжди в душі  кожного.

 

                                            

 

Переглядів: 895 | Додав: goscha_kit | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Карта
Форма входу
Пошук
Календар
«  Жовтень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
КРАСНОСІЛЬСКІ ВІТРЯКИ
Всеукраїнський фестиваль
народної творчості, історії
та побуту

http://krasnosilvit.at.ua
Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz