Четвер, 28.03.2024, 21:41
Відділ культури, молоді та спорту Гощанської районної державної адміністрації
Вітаю Вас Гість | RSS

Меню сайту
.

Про нас пишуть

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 72
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2015 » Вересень » 22 » Відкриття обласної мистецької акції «Мистецтво одного села»
08:40
Відкриття обласної мистецької акції «Мистецтво одного села»

      15 вересня в приміщенні Рівненського обласного краєзнавчого музею вкотре відбулося офіційне відкриття обласної мистецької акції «Мистецтво одного села». Впродовж  трьох років  в акції взяли участь чотирнадцять районів нашої області. У рамках акції нині презентували широкому загалу народну культуру села Бабин, яке представляло Гощанщину.

        Кажуть, що кожне село вміє говорити, треба тільки знати його мову – мову минулого, нинішнього і майбутнього. Населені пункти, як і людські долі, мають свій початок, періоди розквіту, занепаду, відродження і забуття.

          У селі Бабин проживає 2300 чоловік. Як на наші часи, це досить велике село, і древнє, адже йому виповнилося цьогоріч  550 років.

      Сьогодні село славиться своїми традиціями та неповторною історією, працьовитими і багатими на таланти людьми. У цьому пересвідчилися гості, які прийшли на відкриття виставки – найбільша зала музею ледь вмістила роботи майстрів, народних умільців. В експозиції були представлені понад 150 робіт, серед яких  експонати: художньої вишивки,  обробки дерева, народної іграшки,  виробів із рослинних матеріалів, мереживних виробів, живопису тощо. Гарними елементами експозиції виставки були старовинні витвори декоративно-прикладного, ужиткового  мистецтва: ікони, картини, ткані рушники, скатерки, килими, доріжки, жіночий одяг, побутові речі старовини.

       Здавна село Бабин славиться художньою вишивкою, яка є основним видом діяльності для кількох десятків сімей. Тож окрасою експозиції стали вишивані вироби майстринь: Мельник Галини, Куришко Ольги,  Талащук Марії, Тарасюк Майї, Лижняк Марії, Кубай Олександри, Сахворук Ніни, Трофимчук Тамари та Гармати Людмили. Народні традиції продовжує сучасна майстриня вишивки  Кубай Олександра, яка працює в різних жанрах (витинанка, вишивка гладдю та хрестиком). У сюжетах її робіт – різнобарв'я квіткових уборів та візерунковий хоровод.

       На виставці також були представлені картини місцевого  художника, члена Національної спілки художників України, автора понад 100 живописних полотен, учасника республіканських, зональних, обласних виставок Миколи Годуна.

      Захоплення викликають представлені роботи місцевого самобутнього майстра по дереву Петра Сімори, який створює осяяні внутрішнім теплом вироби. Техніка різьблення, кожен  орнамент говорить про високий художній рівень майстра. Проте робота з деревиною не єдине пристрасне захоплення майстра, велику увагу він приділяє малярству олійними фарбами та професійно, за видом діяльності, займається висипанням картин із сонячного каменю - бурштину.

        Представив на виставці свій творчий доробок і художник Борис Кирилюк, серед експонованих робіт -  картини олійними фарбами і чеканки на металі. Також в експозиції виставки є роботи юної художниці Христини Шинкар, учениці місцевої школи.

        Народний колорит відтворюють домоткані вироби майстрині ручного ткацтва  Раїси Галябар.

       На виставці була представлена народна лялька. Роботи Нелі Лахман - це жанрова палітра  ляльок-мотанок, травниць, зернівок за технологією  виготовлення збереглася автентичність спірального в’язання. Були також представлені ляльки сувенірні із застосуванням сучасних технік склеювання.

       Відкриття виставки розпочалося з театралізованого дійства за участю Оксани Вітчук та Варвари  Їхало,  які провели невеличкий екскурс в історію походження назви села. Доповненням  дійства стала відеопрезентація мальовничих куточків села Бабин.

     Присутніх на святі привітали сільський голова Бабина Олег Гречич, голова Гощанської районної держадміністрації Юрій Ковальчук, заступник начальника управління культури і туризму Рівненської облдержадміністрації Світлана Хомяк, начальник Рівненського обласного центру народної творчості Феодосій Васечко.

      Село Бабин повниться талантами, відтак присутні на святі змогли переглянути номери художньої самодіяльності. А музичним дарунком була пісня «Моє село» у виконанні вокального ансамблю «Мальви» Бабинської клубної установи, керівник Надія Демчук.

     Радував учасників та гостей  майстерним виконанням авторської пісні  Олександр Бабохін. До того ж, приємною новиною для поціновувачів творчості Олександра є вихід  диску з його піснями «Час лікує серця».

        Окрасою  святкового дійства були танцювальні постановки юних учасників колективу «Мілена», їх керівник Леся Семенюк.

       Запросили до виступу і місцевого поета Миколу Владичука – члена районного літературно-мистецького об'єднання "Веселка". Його твори можна прочитати на шпальтах районних та обласних газет, в альманасі "Гостинець". А в творчому доробку автора - збірки віршів «Оазис любові» та «Доки серце б’ється». Микола Михайлович пройняв гостей свята своїм неймовірним декламуванням авторського  вірша «Мені не треба їхати в село.»

       Не обійшлося на святі і без дотепного гумору, тож до уваги глядачів було представлено мініатюру «Продаю чоловіка», яку майстерно зіграли Оксана Штаб та Юрій Марчук.

       Порадували  присутніх сестрички Ірина та Марина Макаренко, які виконали  пісні  «Донечка Вкраїни» та «Лише у нас на Україні.»

     Принагідно нагадаємо, що обласна мистецька акція «Мистецтво одного села»  діятиме з 15 по 29 вересня 2015 року у приміщенні Рівненського обласного краєзнавчого музею. Відтак, запрошуємо відвідати виставку, яка подарує вам незабутні враження.

 

 

 

 \

 

 

 

 

 

 

 

                                               

 

 

 

Переглядів: 915 | Додав: goscha_kit | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Карта
Форма входу
Пошук
Календар
«  Вересень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Архів записів
КРАСНОСІЛЬСКІ ВІТРЯКИ
Всеукраїнський фестиваль
народної творчості, історії
та побуту

http://krasnosilvit.at.ua
Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz