Понеділок, 23.04.2018, 04:00
Відділ культури і туризму Гощанської районної державної адміністрації
Вітаю Вас Гість | RSS

Меню сайту
.

Про нас пишуть

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 54
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2018 » Січень » 3 » 12 страв на Святвечір
10:52
12 страв на Святвечір

Святвечір – передріздвяний вечір, який припадає на останній день Пилипівського посту. Ввечері 6 січня, з появою першої зірки на небі, вся родина збирається за Святою вечерею. На столі обов'язково повинні стояти 12 пісних страв, кожна з яких має особливе значення.

Чіткого переліку страв – немає. Але обов'язковими вважаються: кутя, узвар, борщ, вареники та випічка. Під час трапези за столом ні в якому разі не можна лаятися, сперечатися і лихословити.

Кутя

Кутя – це головна страва на Святвечір. Традиційно кутю готують з пшениці та додають до неї мед, горіхи та родзинки. За бажанням, можна додати і інші сухофрукти.

Інгредієнти:

пшениця – 200 г

родзинки – 50 г

мак – 50 г

волоські горіхи – 50 г

мед – 100 г

 

Приготування

замочіть зерна пшениці на 10-12 годин у холодній воді;

злийте воду, промийте зерна, залийте чистою холодною водою і ставте пшеницю варитися;

варіть 30-40 хвилин: пшениця має стати м'якою, але не втратити пружність;

родзинки та мак попередньо замочіть у гарячій воді. Маку потрібно півгодини, родзинкам – до 15 хвилин;

волоські горіхи перебийте в блендері. За бажанням, ви можете їх просто дрібно нарізати;

змішайте мак, подріблені горіхи, родзинки мед, пшеницю та добре вимішайте.

 

Вареники з картоплею

Пісні вареники на Святвечір є символом достатку. В якості начинки можна використовувати картполю та капусту. За бажанням, подавайте вареники з грибною підливою.

Інгредієнти:

0,5 кг борошна

250 мл води

2 ст. ложки олії

0,5 кг картоплі

1 середня морква, 2 середні цибулини

рослинна олія

лавровий лист, сіль, перець за смаком

 

Приготування: просійте борошно, додайте воду, сіль, олію і вимішайте круте тісто. Накрийте його і залиште приблизно на годину, за цей час можна приготувати начинку;

таке тісто виходить еластичним, його можна тонко розкачувати, а в окропі воно не розварюється;

картоплю почистіть і відваріть у підсоленій воді. Зробіть пюре. Додайте сіль та перець за смаком;

розкачайте тісто та формуйте невеликі вареники, всередину кладіть по невеликій ложці картоплі;

поставте воду у великій каструлі на вогонь. Коли вода закипить, варіть у ній вареники 5-7 хвилин (вони мають піднятися на поверхню). Не забувайте помішувати, щоб вареники не злипались;

за смаком можна подавати такі вареники із смаженою цибулею та морквою.

Грибна юшка з вушками

Страви з грибами також обов'язково повинні бути присутніми на столі в Святвечір. Адже гриби символізують дві природи Ісуса Христа: божественна (шапка) і земна (ніжка).

Інгредієнти:

сушені білі гриби – 300 г

1 морква, 1 цибуля

вода (2 літри)

перець чорний горошком, лавровий лист

борошно пшеничне – 1 склянка

сіль, перець

олія соняшникова – 2 ст. ложки

Приготування: якщо гриби сушені – замочіть їх на 30 хвилин в гарячій воді та добре промийте. Якщо свіжі – добре промийте і почистіть від піску;

наріжте гриби невеликими шматочками та покладіть у каструлю з водою. Варіть на невеликому вогні 20 хвилин;

моркву та цибулю почистіть. Натріть моркву на тертці, а цибулю дрібно наріжте. Смажте овочі 3-4 хвилини на невеликій кількості олії;

вийміть шумівкою гриби та викладіть до овочів. Смажте ще 2-3 хвилини, додайте сіль та перець;

половину маси викладіть у каструлю та залийте водою, доведіть до кипіння та зніміть з вогню. Іншу половину маси перебийте в блендері до однорідності;

замішайте тісто, як на вареники;

розкачайте тісто, наріжте тісто квадратиками 4х4 сантиметри або кружечками. На середину кожного квадрата викладіть чайну ложку начинки і зліпіть вушка: зробіть вареники, а потім кінці трикутника з'єднайте разом;

відваріть порційно вушка у киплячій підсоленій воді, додавши у воду столову ложку олії, 1 лавровий листок і 2 горошини чорного перцю. Варіть після закипання 2-3 хвилини;

викладайте у кожну тарілку 5-6 грибних вушок та залийте грибною юшкою.

Борщ

Пісний борщ на Святвечір символізує мир, злагоду та Божу любов. За бажанням, борщ можна готувати з квасолею або грибними вушками. Подавайте з пісними пампушками та часником.

Інгредієнти:

1 банка білої квасолі (можна брати свіжу)

1,5 л овочевого бульйону

буряк (1 великий або 2 менших)

5-7 картоплин, четвертинка білокачанної капусти

1 морква, 1 цибулина

4 зубчики часнику

2 ст. л. томатної пасти, 2 ст. л. лимонного соку

лавровий лист, сіль, перець

Приготування: картоплю, моркву, цибулю, капусту почистіть і помийте;

буряк радимо перед приготуванням запекти у духовці, так він буде більш ароматним. Натріть буряк на тертці та скропіть його лимонним соком;

картоплю наріжте кубиками та помістіть в каструлю з водою. Додайте дрібно порізану капусту та варіть до напівготовності;

моркву натріть, цибулю дрібно поріжте. Викладіть їх та буряк на сковорідку та протушкуйте 3-4 хвилини з томатною пастою;

 

в каструлю з картоплею та капустою додайте квасолю. Якщо ви купуєте квасолю у банці, то її можна додавати одразу. Якщо ви використовуєте свіжу, то попередньо її потрібно замочити на 6-8 годин у холодній воді;

додайте в каструлю заправку з овочів та варіть ще 10-15 хвилин;

посипте борщ зеленню та подавайте з пісними пампушками. Можна використовувати попередньо заморожений кріп чи петрушку.

Голубці

Назва цієї страви вже вказує на її символічність. Голуб – символ Божої любові та Святого Духа. Готувати голубці можна з рисом та грибами.

Інгредієнти:

капуста 0,5 качана

рис 150 г

1 морква

гриби шампіньйони 10-12 штук (або сушені білі гриби)

цибуля ріпчаста

2 ст. л. томатної пасти

сіль та перець за смаком

 

Приготування: відваріть рис. З капусти зніміть верхній шар листя, так як в ньому можуть міститися нітрати. Виріжте качан. Відокремте кожен лист і виріжте з нього жорсткі прожилки. Відваріть листя капусти в окропі 2-3 хвилини;

вийміть листя з води і дайте охолонути. Моркву натріть, а цибулю і гриби нашаткуйте якомога дрібніше. Овочі обсмажте на олії;

додайте в сковорідку рис, сіль, перець та томатну пасту. Тримайте на легкому вогні ще 7-10 хвилин. Готову начинку зніміть з плити і дайте охолонути;

злегка відбийте листя для голубців молоточком. Покладіть начинку в центр капустяного листка. Заверніть капустяний лист конвертиком;

складіть голубці в глибоку сковорідку або каструлю, залийте водою з томатною пастою і тушкуйте під кришкою 10 хвилин.

Тушкована квасоля

Страви з квасолі та гороху на Святвечір – символізують Божу весну, яка завжди відроджується в людині після занепаду.

Інгредієнти:

2 склянки квасолі (білої або червоної)

250 г печериць

1 морква

1 цибулина

2 ст. л. томатної пасти та дрібка паприки

сіль і перець за смаком

рослинна олія

 

Приготування: замочіть квасолю на ніч в холодній воді, після цього добре промийте;

помістіть квасолю в каструлю та залийте чистою водою, варіть на середньому вогні до напівготовності;

наріжте скибочками гриби, цибулю та моркву;

розігрійте сковороду з рослинним маслом і обсмажте гриби до напівготовності, потім додайте цибулю, моркву і обсмажте все разом 6-7 хвилин;

додайте готову квасолю, томатну пасту, 50 мл води, паприку, сіль і перець за смаком. Тушкуйте помішуючи ще 5-6 хвилин.

Пампухи

Пампухи – традиційні солодощі, які подають на Святу вечерю. Вони символізують святих на небі, які повірили в Ісуса і отримали вічне життя.

Інгредієнти:

500 г борошна

50 г дріжджів

250 мл молока

1 яйце, 4 жовтки

50 г цукру, дрібка солі, пудра

для начинки: варення, какао чи мак (на вибір)

Приготування: розведіть дріжджі в теплій воді, додайте борошно (2 столові ложки) та дрібку цукру і поставте суміш в тепле місце для бродіння;

влийте суміш у миску з рештою борошна, додайте жовтки та розтерте яйце з цукром. Добре вимішайте тісто, щоб воно не прилипало до рук, та залиште в теплому місці на годину;

після того розкачайте тісто. Видавіть склянкою круги, в середину кожного викладіть начинку та накрийте іншою частиною тіста;

в якості начинки використовуйте варення, мак або какао з цукром;

готові пампухи покладіть на посипану борошном дощечку швом донизу. Залиште їх на 5-10 хвилин, щоб вони піднялися;

для смаження візьміть глибоку посудину, розігрійте в ній олію (коли на дні з'являються невеликі пухирці, пампухи можна смажити);

опускайте по 3-4 пампуха та обсмажуйте з обох сторін до золотистого кольору;

гарячі пампухи посипайте пудрою. Для запаху у пудру можна додати ванільний цукор.

Запечена картопля з лимоном

На Святвечір часто подають відварену картоплю. Але якщо її запекти і додати лише трішки лимону – ви отримаєте зовсім інший та оригінальний смак буденної страви.

Інгредієнти:

1 кг картоплі

кілька столових ложок оливкової олії

2 лимона

1 столова ложка меленого коріандру та сушеного орегано

дрібка солі та чорного перцю

 

Приготування: покладіть очищену і нарізану навпіл картоплю в киплячу солону воду і варіть 10-12 хвилин. Процідіть;

налийте оливкову олію в форму для запікання і поставте її в розігріту до 200°С духовку на пару хвилин;

у розігріте масло викладіть картоплю і часточки лимона, посипте зверху коріандром, орегано, а також сіллю і перцем. Ретельно перемішайте, щоб картопля була повністю покрита маслом;

запікайте в духовці 45-60 хвилин, періодично перевертаючи картоплю, щоб вона рівномірно покрилася золотистою скоринкою.

Фалафель

Фалафель – це невеликі котлетки з нуту, які є прекрасним джерелом рослинного білка. Ця страва не лише смачна, але й дуже корисна. Особливо під час посту.

Інгредієнти:

250 г нуту (замочити на ніч)

1 ст. л. насіння кунжуту, 3 ст. л. коріандру, щіпка чилі

жменя зелені

1 ст. л. оливкової або рослинної олії

1 ст. л. лимонного соку

сіль за бажанням

олія для смаження

 

Приготування: замочіть нут на ніч, а краще навіть на добу;

обсмажте насіння кунжуту на сухій сковороді, потім подрібніть їх в кавомолці або ступці. Туди ж додайте коріандр і чилі. Перекладіть цю масу в миску, додайте оливкову олію і лимонний сік, добре перемішайте;

подрібніть нут в блендері. Якщо маса загуста, додайте трохи води. Змішайте нут з кунжутної масою і зеленню та посоліть;

сформуйте невеликі кульки. Нагрійте масло в сковороді. Обсмажуйте кульки в маслі. Готові кульки викладіть на серветку, щоб прибрати зайве масло;

подавайте фалафель з різними соусами, свіжими чи маринованими овочами.

 

10 Запечена дорадо з лимоном

Риба у ранньому християнстві – це символ Христа. Грецька абревіатура ІХТІОС – ім'я Ісуса – читається як "риба". Також рибу дозволено вживати в окремі дні посту.

Інгредієнти:

тушки дорадо (2 штуки)

листя шавлії (невелика гілочка)

1 лимон

морська сіль за смаком

чорний перець

рослинна олія 1-2 ст. л.

Приготування: розігрійте духовку до 190 градусів;

очищену рибу помийте, обсушіть і натріть сіллю та перцем зовні і всередині;

гострим ножем зробіть по три діагональних розрізи з кожного боку. Покладіть в кожен розріз по листку шавлії і шматочку лимона;

викладіть рибу на змащене маслом деко і запікайте 10-15 хвилин. Потім переверніть рибу і готуйте ще 10-15 хвилин. Подавайте зі скибочками лимону.

11 Тушкована капуста з грибами

Страви з капусти символізують простоту і одночасно міцність та єдність навколо однієї твердої основи.

Інгредієнти:

400 г свіжих (або сушених) грибів

1 цибуля

2-3 морквини

0,5 качана свіжої капусти (великого)

2 зубчики часнику

сіль, перець та зелень за смаком

 

Приготування: нашаткуйте капусту, гриби наріжте слайсами, моркву натріть на тертці, а цибулю дрібно наріжте;

викладіть капусту у каструлю або глибоку сковорідку, додайте олію та поставте на повільний вогонь;

додайте до капусти гриби, моркву, цибулю, подріблений часник та лавровий лист і залиште тушкуватися до готовності;

подавайте капусту гарячою та посипте зеленню.

 

12 Узвар

Узвар – це традиційний напій на Святвечір. Він символізує життя, яке Бог надає кожній людині. Також на стіл подають освячену воду – вона є символом очищення тіла і душі.

Інгредієнти:

200 г меду (або цукру)

200 г чорносливу

200 г сушених груш

200 г сушених яблук

100 г ізюму

3 літри води

 

Приготування: підготуйте сухофрукти – помийте і залийте холодною водою. Накрийте кришкою і залиште на 2-3 години;

налийте в каструлю 3 літри води, покладіть груші і яблука та варіть на повільному вогні 15 хвилин. Потім додайте в узвар чорнослив та ізюм і варіть ще 10-15 хвилин;

 

наприкінці додайте мед, дайте закипіти і зніміть узвар з вогню. Процідіть узвар і подавайте до столу охолодженим.

Смачної куті та щасливого Різдва!

 

Переглядів: 32 | Додав: goscha_kit | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Карта
Форма входу
Пошук
Календар
«  Січень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
Copyright MyCorp © 2018
Зробити безкоштовний сайт з uCoz