Субота, 27.04.2024, 02:49
Відділ культури, молоді та спорту Гощанської районної державної адміністрації
Вітаю Вас Гість | RSS

Меню сайту
.

Про нас пишуть

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 72
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2018 » Січень » 22 » Різдвяне районне свято «Колядники прийшли, вітання принесли»
09:09
Різдвяне районне свято «Колядники прийшли, вітання принесли»

   

Самими радісними подіями зими, безумовно, є святкування Нового року та Різдва Христового. Ці свята повторюються з року в рік, а значить, ми знову і знову з нетерпінням чекаємо цих веселих днів, і не тільки чекаємо, але і готуємося. З давніх часів до нас дійшли традиції різдвяно-новорічних святкувань. Одна з них – пісенна зі звичаєм колядування.

 

Протягом останніх десятиліть у нашому районі стало традиційним проведення районного різдвяного свята «Колядники прийшли, вітання принесли». Організаторами заходу виступає відділ культури і туризму Гощанської РДА, а цьогоріч спонсорською допомогою долучилися ще й провідні підприємства Гощанщини ТОВ «ДЕДДЕНС АГРО», ТОВ "РІТТЕР БІО АГРО" та Русивельська сільська рада.

 

Свято зібрало колядників в неділю, 21 січня, в Русивельському центрі народної творчості та дозвіллєвої роботи де впродовж кількох годин, своїми запальними виступами дивували більше два десятка аматорських колективів. Саме це дійство стало гарною нагодою віддати шану народним традиціям та продемонструвати знання звичаїв, пов’язаних зі святкуванням Різдва Христового.

 

Різдвяна атмосфера свята розпочиналася із фойє закладу, адже тут гості мали змогу не тільки помилувалися чудовими кулінарними шедеврами, а й скуштували різдвяних страв.

 

У концертному залі в той час розпочиналася основна частина свята – виступом провідного у районі народного аматорського хору «Чорнобривці» під керівництвом Леоніда Сітовського, заслуженого працівника культури України. Колектив колядував та віншував, а по завершенню зі щирими словами вітань до присутніх звернувся Анатолій Івасюк начальник відділу культури і туризму, заслужений працівник культури України.

 

Художнє слово майстерно виголошувала ведуча - Тетяна Берташ, яка емоційно провадила слухача від одного твору до іншого, підтримуючи духовну атмосферу містерії.

 

Усіх присутніх вітали голова Гощанської районної ради Олександр Поліщук, який у своєму виступі подякував усім, хто допоміг організувати різдвяне районне свято, побажав учасникам цього дійства та жителям села міцного здоров’я, добра,благополуччя і гарного настрою. Та нагородив грамотою відділу культури і туризму райдержадміністрації за багаторічну працю в переддень ювілею Віру Бедричук.

 

Із словами вдячності, за збереження українських традицій різдвяного обряду, виступив голова Русивельської сільської ради - Руслан Павлов.

 

«Дарувати радість і добро – це покликання людини. А якщо це добро направлене на благо людей, то мабуть в такому разі всі добрі справи тільки примножуються і зростають!» Саме з такими радісними, світлими думками і привітними словами звернувся до присутніх Віктор Щербачук - генеральний директор ТОВ «ДЕДДЕНС АГРО», ТОВ "РІТТЕР БІО АГРО".

 

Сама концертна програма супроводжувалася яскравими вокальними, театралізованими постановками, віншуванням, танцювально-хореографічними композиціями. Сільські аматори сцени вбралися цього дня в українське старовинне вбрання з колоритними вишиванками і хустинами, кожухами, костюмами біблійних персонажів, яскравими новорічно-різдвяними атрибутами.

 

Кульмінацією стали виступи аматорських колективів: народного аматорського хору «Барви» (керівник Валентина Власюк) Чудницького ЦНТДР, народного аматорського фольклорного ансамблю «Вербиченька» (керівник Любов Мирончук) Симонівського ЦНТДР, народного аматорського хору «Волошки» с. Горбаків (керівник Ігор Тимофєєв), народного аматорського хору «Русивляни» (керівник Степан Осипчук) Русивельського ЦНТДР. Це були довершені художні номери і театрального, і співочого мистецтва.

Не менш вражали виступи аматорів хорового колективу реабілітаційного центру с. Тучин (керівник Віталія Кривицька), клубної установи с.Іллін - фольклорний ансамбль «Горобина» (керівник Наталя Давидюк), фольклорний ансамбль «Калина» (керівник Марія Кулікова) клубна установа с. Річиця, вокального ансамблю «Вишиванка» Малятинського ЦНТДР (керівник Олена Чорноус), вокального ансамблю «Полісянка» (керівник Світлана Овдійчук) с. Вовкошів.

 

Звучали пісенні вітання від вокального квартету Гощанської районної школи мистецтв (керівник Тетяна Тимофеєва), дитячого колективу Русивельської ЗОШ I – III ступенів (керівник Степан Осипчук), колективу з села Терентіїв церкви Християнської віри Євангельської, а Дмитро Гаїпов виконав старовинну колядку під сучасні мотиви.

 

Не менш цікавими були виступи: дуетів у складі Софії Місонець та Аріни Герасимчук, які представили Курозванівську клубну установу, Дарини Бойко та Марії Шевчук з Бочаниці, Нелі Ільчук та Марії Остапчук з клубної установи с.Жаврів.

 

Під завершення заходу відбулася святкова безкоштовна лотерея, яку проводив особисто Віктор Щербачук - генеральний директор компанії ТОВ "РІТТЕР БІО АГРО. Підприємство неодноразово долучалося спонсорською допомогою до заходів тож, і на цей раз у щедрому переліку призів екологічна та органічна продукція. Щасливий квиток супер-призу – мішок цукру, виграв житель Русивля Володимир Ярощук. А ще усім дітлахам, які брали участь у заході від спонсора вручили солоденькі подарунки.

 

Цьогорічне різдвяне свято колядок, віншувань та щедрівок стало підтвердженням, якою багатою є наша Гощанщина на різдвяні звичаї, наскільки невичерпною є скарбниця народної культури у вигляді колядок, щедрівок, віншувань. У кожному населеному пункті є такі автентичні колядки, перлини народного співочого мистецтва на Різдвяні свята, яких ми ще не чули.

 

Сподіваємося, що веселе свято з кожним роком буде збирати щобільше учасників, а підростаюче покоління не забуватиме традицій своїх прадідів та буде шанувати звичаї українського народу.

 

 

Переглядів: 455 | Додав: goscha_kit | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Карта
Форма входу
Пошук
Календар
«  Січень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
КРАСНОСІЛЬСКІ ВІТРЯКИ
Всеукраїнський фестиваль
народної творчості, історії
та побуту

http://krasnosilvit.at.ua
Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz