П`ятниця, 26.04.2024, 22:51
Відділ культури, молоді та спорту Гощанської районної державної адміністрації
Вітаю Вас Гість | RSS

Меню сайту
.

Про нас пишуть

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 72
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2016 » Серпень » 17 » Колективи з Гощі представляли Рівненщину на Х-му Всеукраїнському фестивалі української народної пісні ім. Юрія Штельмаха «Серпневий заспів –
10:07
Колективи з Гощі представляли Рівненщину на Х-му Всеукраїнському фестивалі української народної пісні ім. Юрія Штельмаха «Серпневий заспів –

 

І знову у Чорноморську (Iллічівську), що в Одеській області, сповненому серпневою спекою  найгарячішого місяця літа, зазвучали вплетені у віночок з усієї України фестивальні пісні «Серпневого заспіву - 2016». Шлях до берегів Чорного моря для  представників з Рівненщини - творчих  колектививів з Гощанського районного об’єднання культури і дозвілля:  народного  аматорського  хору  «Чорнобривці» (керівник - заслужений працівник культури України Леонід Сітовський)  та народного аматорського вокального ансамблю «Терен»  (керівник Анатолій Івасюк - заслужений працівник культури України)  вже знайомий. Усі, хто побував у причорноморському місті, хто дарував свої пісенні скарби в обмін на щире захоплення глядачів, назавжди причарований цим дивним місцем, що поєднало в собі лагідний вітер та хвилі прадавнього моря з зеленою прохолодою численних парків і скверів. Тим більше, що цього року Чорноморський Всеукраїнський фестиваль-­конкурс української народної пісні ім. Ю. Штельмаха став   Х-м ювілейним.

Пісенний фестиваль щороку скликає щобільше учасників з усієї України, а цьогоріч їх було аж 37. Засновниками фестивалю є відділ культури Чорноморської міської ради спільно з родиною відомого талановитого українського композитора-пісняра, хормейстера, поета, педагога Юрія Штельмаха.  Відзначимо, що фестиваль не випадково присвячений пам'яті Юрія Миколайовича, адже він написав близько 40-ка пісень, 60-ти українських обробок народних пісенних творів, чим вніс  воістину неоціненний вклад у розвиток хорового мистецтва.

Програма фестивалю дивувала глядачів протягом трьох днів. Відтак, 5 серпня (у перший фестивальний день) усі учасники вишикувалися у довжелезну колону та прямували центральною вилицею Миру до Приморського парку, вигукуючи гордо «Слава Україні!».  Колеги-друзі з інших колективів, що познайомилися під час попередніх пісенних свят в Iллічівську, дружньо стрічалися, розповідали про свої новини та з гордістю демонстрували нові сценічні костюми.

         Паралельно до заходів всі три дні фестивалю у Приморському парку працював ярмарок народного ремесла «Містечко майстрів». До уваги керівників аматорських колективів було проведено круглий стіл та майстер-клас від видатного диригента, професора, художнього керівника ансамблю пісні і танцю «Дарничанка» з м.Києва Петра Андрійчука. Були на фестивалі й такі несподіванки як виступ скрипаля-віртуоза Ростислава Фединця, а також зустріч з онукою Юрія Штельмаха Наталею Ратніковою, яка презентувала гостям фестивалю експозицію своїх картин, що проходила в Музеї імені Білого. 

  У центральному Приморському парку, куди прибули усі учасники, є східці на зразок  «Потьомкінських», саме так і називають їх місцеві. Саме тут, просто літнього неба з краєвидом на море і відбулося святкове відкриття Х-го Всеукраїнського фестивалю «Серпневий заспів - 2016» та гала-концерт.

    І залунала українська пісня… Пісня, яка не  має меж і кордонів, солодко захоплюючи  силу -силенну шанувальників (глядачів  було близько трьох тисяч). Впродовж дійства панував святковий настрій, який воістино додавав впевненості виступу колективам. Гаряче підтримували оплесками народний аматорський вокальний ансамбль «Терен», учасники  якого майстерно виконали пісню «Біля тополі» (слова Петра Солодухи, музика Петра і Павла Солодух). Особливістю колективу є те, що кожен з учасників володіє українськими народними інструментами.

   Учасники народного хору «Чорнобривці» завоювали прихильність і глядачів, і самих артистів, котрі прибули на фестиваль  та зірвали очікуване «Браво» і схвальні відгуки, виконавши музичний твір «Родом із села»  на слова А.Беха , муз. І.Сльоти, солістами були Людмила Калюжна та Віталій Закліка.

 Традиційним для «Серпневого заспіву» став дводенний виступ (6-7 серпня) народних колективів на літній сцені культурно-ділового центру чорноморського порту. Ювілейний фестиваль  зібрав не тільки рекордну кількість учасників, але й глядачів, тому сидячі місця у залі мали лише ті, хто прийшов сюди завбачливо, ще за годину до початку, те ж саме було і на третій, заключний, день фестивалю.

   Впродовж останніх фестивальних років участь колективів із Гощанщини стали традиційними, запам'яталися та встигли полюбитися глядачу. За вдалими виступами- численні репетиції та велика клопітка праця як керівників колективів, так і його учасників, оркестрової групи. Народний аматорський хор «Чорнобривці»  щороку на фестивалі удостоєний найвищих нагород – гран-прі фестивалю (2009 р.), диплом І-го ступеня (2010-2011-2015 рр.). І хоча цьогоріч на честь 10-го ювілейного фестивалю оргкомітет вирішив не проводити конкурсної програми і замінити її оглядовою (наступного року планується повернутися до старого формату проведення заходу), цей фактор не вплинув на творчу віддачу кожного учасника колективу та високий рівень виконавської майстерності. Гощанські аматорські колективи — не суперники іншим учасникам «Серпневого заспіву», адже уславлюють українську пісню та демонструють рівень, на який її можна підняти довершеним виконанням, у якому об’єдналися радість і скорбота, смуток і гордість, а також бажання, щоб процвітала наша країна під мирним небом вічно. Відтак патріотичним було виконання народним аматорським вокальним ансамблем «Терен» пісні «Червона калина» на слова та музику Ю. Штельмаха, солісти Руслана Цимбалюк та Володимир Кравчук, а потому шквал оплесків глядачів зірвала українська народна жартівлива пісня «Шабелина».

   Свої висловлювання до глядачів донесла народна артистка України Лариса Стадніченко. Звертаючись, вона сказала: «Всі співали прекрасно, але були серед усіх колективів і найкращі. І це - народний  аматорський хор «Чорнобривці», у виконанні якого звучали твори: «Соняшник цвіте», сл.  і муз. Ю. Штельмаха (солісти Анатолій Івасюк та Валентина Гуменюк), українська народна пісня  «На вулиці музиченька грає» (солістка Оксана Штаб) та музичний твір в обробці І.Сльоти «Музики на весіллі».

   Приємно відзначити, що подібні заходи  споріднюють  творчі душі  та  зароджують дружні відносини. Гощанські аматори із учасниками фольклорного колективу «Кресов’янка» з м. Владава, Республіки Польща познайомилися ще торік. Вони відразу ж із задоволенням відгукнулися на запрошення взяти участь у  обласному фестивалі народної творчості, історії та побуту «Красносільські вітряки», що відбувається на Гощанщині. Тож маємо велику перспективу подальшого розвитку дружніх відносин із учасниками  колективів, які беруть участь в заходах не тільки Всеукраїнського, а й Міжнародного рівнів.  

   Українська пісня полонить собою не тільки Україну, але й усе близьке та далеке зарубіжжя та стала для всього світу символом вільної, нескореної України.

     \

       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Переглядів: 1014 | Додав: goscha_kit | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Карта
Форма входу
Пошук
Календар
«  Серпень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
КРАСНОСІЛЬСКІ ВІТРЯКИ
Всеукраїнський фестиваль
народної творчості, історії
та побуту

http://krasnosilvit.at.ua
Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz