Вівторок, 19.03.2024, 06:00
Відділ культури, молоді та спорту Гощанської районної державної адміністрації
Вітаю Вас Гість | RSS

Меню сайту
.

Про нас пишуть

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 72
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2017 » Червень » 13 » На гостинах у Малятині
08:54
На гостинах у Малятині

Я вишитий рушник тримаю

Цим рушникам багато літ…

На них історія мойого краю –

Чарівний, добрий білий світ…

       Саме у цю розкішну пору на благодатній Малятинській землі, у мальовничому куточку Гощанського Погориння, 11 червня 2017 року, випала гарна можливість доторкнутися до скарбнички минувшини, об’єднатися в єдиний святковий настрій на щорічному фольклорно-етнографічному святі «Музейні гостини».

    Цього святкового дня, біля Малятинського навчально-виховного комплексу, зібралося багато люду, аби висловити щирі вітання, вдячність і шану, усім хто причетний до музейної справи: працівникам музеїв, краєзнавцям, народним умільцям, аматорам народного мистецтва, всім, хто продовжує збагачувати духовну спадщину Гощанського краю.

     Щире спілкування з друзями, однодумцями із талановитими людьми, насичена концертна програма сприяла загальній святковій атмосфері та настрою присутніх. А вже безкраї ряди виставки дивували присутніх по-особливому, де було представлено широке різноманіття картин, прикрас, вишиванок та безліч інших виробів майстрів народно-ужиткового мистецтва і не тільки.

   Сама ж концертна програма розпочалась з «Привітальної», яку виконав вчительський вокальний колектив Малятинського НВК. Зі святом присутніх привітали Олександр Поліщук - голова Гощанської районної ради і Тарас Гоменюк – заступник голови Гощанської районної державної адміністрації. За високий професіоналізм, вагомий внесок у патріотичне виховання школярів, розвиток музейної справи та з нагоди проведення районного свята "Музейні гостини" вручили Почесну грамоту райдержадміністрації та районної ради директору Малятинського навчально-виховного комплексу Людмилі Довгалець.   Подяки РДА та райради з нагоди районного свята «Музейні гостини» вручили голові ради етнографічно-краєзнавчого музею імені В.Г.Герасимчук Малятинського НВК «ДНЗ-ЗОШ І-ІІІ ст.» Миколі Герасимчуку, а також Ніні Глущенко та Володимиру Захаруку.

       Зі святом привітала щирими словами Малатинський сільський голова - Світлана Герасимчук, до вітального слова запросили і начальника відділу освіти та спорту Гощанської районної державної адміністрації - Олексія Савоніка та директорку Малятинської школи – Людмилу Кіндратівну Довгалець. Висловили нові враження від свята, а головне те, що результатом спільної плідної праці вони змогли поділитися з жителями села та гостями.

     Щороку на святі «Музейні гостини» відзначають переможців районною премією ім. Івана Шишка, яка була започаткована Гощанською районною радою у 2003 році. Нею можуть відзначаються загальноосвітні навчальні заклади, родинні колективи, творчі об'єднання, сільські громади, окремі громадяни за краєзнавчо-пошукову роботу, створення відповідних виховних центрів (музеїв, світлиць, кімнат), описів історії села.

У номінації «Краєзнавство» лауреатом став Спиридон Кравчук (автор книги «Передзвін віків»). Журналіст за фахом із багаторічним стажем Спиридон Ігнатович знаний у літературних колах, член Національної спілки журналістів України. Будучи керівником районної організації Всеукраїнської спілки краєзнавців, Спиридон Кравчук всіляко сприяв і допомагав в організації та подальшій роботі музеїв і музейних кімнат (велику пошукову та виховну роботу ведуть ці осередки краєзнавства у районному центрі, Липках, Горбакові, Вовкошеві, Русивлі, Бугрині, Симонові, Тучині, інших селах). Автор книжок «Чари сивої Погорини», «Сонник – 5656 тлумачень». Ним написані повісті "Триволя", "А пам'ятаєш, брате", "Зрадник", «Мічені вогнем» роман "Пекуча сльоза", камертон «Святині Гощі». А ще серед краєзнавчих видань історичне дослідження "Перехрестя вождя Божа". Саме за це видання у 2006 році був лауреатом районної краєзнавчої премії. всього і не злічити. І саме за чудову книгу «Передзвін віків» Спиридон Кравчук лауреат – 2017.

У номінації «Шкільне краєзнавство» кращим доробком виявився виданий посібник «Гощанське Погориння на уроках історії», автором якого є Анатолій Мельничук - керівник творчої групи вчителів історії, завідувач Зразкового музею "Музейна кімната історії села Посягва". Анатолій Григорович - лауреат краєзнавчої премії у 2008 році, автор книги «Села Гощанщини», дописувач публікацій з історії рідного краю.

   Приємно усвідомлювати, що на Гощанщині є люди, чиї серця, наміри і дії спрямовані на збереження минулого і творення добра, радості та віри у майбутнє.

   Кажуть: «краєзнавці – це особливі люди, що поєднують минуле та сьогодення». Мовчазним свідком, завдяки якому існує міцний зв'язок поколінь є музей. І у кожного музею історія творення своя… Довгими роками виношувалася ідея створення краєзнавчо-етнографічного музею однодумцями, вивчалися архівні матеріали, дослідження, спогади старожилів села.

Доторкнувшись до скарбнички минувшини, ми з великою шаною і вдячністю сьогодні згадуємо вчительку, подвижницю музейної справи Малатинської землі – Валентину Герасимчук.

   Мережкою життя тут, у Малятинській школі, переплелися її педагогічна діяльність та натхнення черпати безцінне джерело духовних цінностей. Валентина Григорівна із задоволенням займалася пошуково-краєзнавчою діяльністю, яка виливалася в численні публікації в періодичній пресі.

    У 2000 році по школі видано наказ «Про створення шкільного музею». Уже на початку становлення музею, Валентина Григорівна перевезла 50 рідкісних цінних речей із малої батьківщини - Житомирського краю, а далі розпочалась дослідницько-пошукова робота. Першими музейними експонатами стали речі побуту та домашнього вжитку односельчан. На той час кількість уже становила – 410 експонатів. Було зібрано матеріали історії сіл Малятина, Пустомит, Матіївки, Мощон та села Мичів. У кожному дитячому серці залишився її вогник знань, пізнання добра, що дарувала протягом більш 40 років педагогічної діяльності. Про цю світлу жінку живе пам'ять не тільки учнів, односельчани, знайомих, про її трудолюбивість розповідають і численні нагороди: Відмінника народної освіти, нагороджена орденом Дружби народів, відзначена Почесною грамотою Міністерства освіти, Подяку Президента України, районні та обласні нагороди всього і не злічити.

    Горде звання - етнографічно- краєзнавчий музей імені Валентини Григорівни Герасимчук славить наш край. Нині - це унікальна скарбничка минувшини, що містить 11 тематичних розділів експонатів.

     У 2010 році музею присвоєно почесне звання імені Валентини Григорівни Герасимчук за сприяння Людмили Іванишин. У 2011 році музей отримує статус «зразкового», а 25 травня 2014 року присвоєно звання - «народного».Стараннями однодумців музейної справи виставкові матеріали музею оновлюється, поповнюються музейні фонди, з’являються нові стенди, тематичні виставки. Нині, виставкові матеріали налічують понад три тисячі експонатів.

   Покликанням життя стала музейна справа для Людмили Іванишин - краєзнавця, члена районного літературно-мистецького об’єднання «Веселка», завідувачки етнографічно – краєзнавчого музею ім. Валентини Герасимчук.

      Свято «Музейних гостин» гарна нагода для щирого спілкування з друзями, однодумцями із талановитими людьми. Серед запрошених були Ніла Олександрівна Кубай - закохана в українську пісню та щире поетичне слово, заслужена вчителька України, член районного літературно-мистецького об'єднання «Веселка», яка привітала присутніх зі святом. Зі щемливими словами до присутніх звернулася Ганна Панасівна Пилипей – колишня фельдшерка села Пустомит. Не дивлячись на її поважний вік вона приїхала з м. Рівне до рідної землі де стільки пропрацювала. Саме Ганна Панасівна у свій час допомогла становленню музею і багато речей подарувала. Дякували за посильну допомогу і Ніні Михайлівні Глущук - колишній односельчанці, наразі жительці Рівного, яка долучилася фінансовою допомогою аби слава про етнографічно- краєзнавчий музей імені Валентини Григорівни Герасимчук славили край.

    Сьогодні музей володіє безцінними музейними колекціями - археологічними, історичними й художніми. Це скарбничка, яка щоденно відкриває це багатство людям. Виставкові матеріали історико-краєзнавчого музею змістовно поновлюються. Наразі відкрито експозицію, присвячену героям нашого часу: Небесній Сотні та односельчанам, котрі боронять незалежність України на сході нашої держави. 

Новими рядками вписано імена 8-ми героїв-односельчан: Бондара Віктора, Макарця Івана, Павельчука Олександра, Самолюка Дмитра, - Захарчука Івана, Грушевської Марії, Демчука Олександра та його рідного брата Юрія.

    Малятинці з трепетом у душі розповідають ще про одного свого земляка - Миколу Поліщука. Знаний хірург воєнного 66 шпиталю м. Львова не раз рятував наших бійців на передовій у зоні АТО. Микола Григорович знаний не тільки на Всеукраїнькому просторі, а й закордоном. Його ім’я вписане у книгу знаменитостей «Львів’яни та Львівщина». Юні краєзнавці гордяться вихідцем із Малятина, зібрали багато матеріалу про його життя, діяльність та систематизували у пошукову роботу «Син поліської землі». Саме ця дослідницька робота виборола у Києві перше місце на щорічному Всеукраїнському конкурсі «Союзу Українок», а дані увійшли до Всеукраїнського видання «Мій рідний край». До вітального слова запросили рідну сестру Миколи Григоровча, місцеву вчительку Галину Григорівну Манзюк, яка розчулила розповіддю про колишніх учнів, а нині героїв-односельчан АТО.

   На свято «Музейних гостин» з’їхалися з усього району аматорські колективи та окремі виконавці, а святкова програма продовжувалася протягом трьох годин. Особливого ж колориту надав святу виступ народного аматорського фольклорного ансамблю «Вербиченька» центру народної творчості та дозвіллєвої роботи, керівник - Любов Мирончук. Особливо приємно було бачити у святковій програмі виступ настоятеля церкви Параскеви-Серпської с. Пустомит - отця Івана, котрий виконав акапельно рідкісні автентичні твори. Свої музичні вітання дарували: Катерини Хнкоян і Дарини Захарчук з Воскодав, Дарина Карплюк з Матіївки, Марійка Кузьмич з Дорогобужа. Дотепний гумор подарували учасники театру мініатюр «Ротунда» Оксана Штаб та Юрій Марчук. Продовжили програму учасники народного фольклорного ансамблю «Садівчани» - керівник Ніла Кубай, вокальний ансамбль «Вишиванка» Малятинського центру народної творчості та дозвіллєвої роботи, керівник – Олена Чорноус, вокальний ансамбль «Серпанок» з Малинівки, керівник - Тетяна Берташ, вокальний жіночий ансамбль «Криниченька» Річицького центру народної творчості та дозвіллєвої роботи , керівник – Ольга Сай, хореографічний колектив «Вишеньки- черешеньки» керівник - Оксана Степанюк.

    Усіх гостей, учасників і глядачів організатори частували смачним кулешем, який приготували справжні малятинські козаки. А потому дівчата в українському вбранні винесли повні корзини цукерок, якими теж щиро пригощали присутніх.

     На святі барвами вигравала виставка виробів народних умільців Марії Гуль, Віри Бакай, Олени Таргонської, Катерини Довгалець, Віктора Лутчина, Марії Іванюк, Вікторії Степанюк. Саме народні умільці своєю клопіткою працею підтримують той тоненький місток із минулого в майбутнє. І добре, що серед нас є такі люди, яким не байдужа справа відродження минувшини та являються гордістю нашого краю.

Світлина від Гощанська районна державна адміністрація.

 

 

Світлина від Гощанська районна державна адміністрація.

 

Світлина від Гощанська районна державна адміністрація.

 

 

 

Світлина від Гощанська районна державна адміністрація.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Переглядів: 516 | Додав: goscha_kit | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Карта
Форма входу
Пошук
Календар
«  Червень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Архів записів
КРАСНОСІЛЬСКІ ВІТРЯКИ
Всеукраїнський фестиваль
народної творчості, історії
та побуту

http://krasnosilvit.at.ua
Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz