Вівторок, 19.03.2024, 08:16
Відділ культури, молоді та спорту Гощанської районної державної адміністрації
Вітаю Вас Гість | RSS

Меню сайту
.

Про нас пишуть

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 72
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2018 » Березень » 27 » Народний аматорський фольклорний ансамбль «Вербиченька» у програмі "Фольк-music" на UA:ПЕРШИЙ
15:07
Народний аматорський фольклорний ансамбль «Вербиченька» у програмі "Фольк-music" на UA:ПЕРШИЙ

Їхні голоси — то дар Божий

 

    Культурно-мистецьке життя нашої рідної Гощанщини поповнилося видатною, знаковою подією, яка стала яскравою перлиною творчих заходів.

     Серед численних колективів області - народний аматорський фольклорний ансамбль «Вербиченька» Симонівського центру народної творчості та дозвіллєвої роботи пройшов відбір на участь програми «Фольк-music» телеканалу UA:ПЕРШИЙ.

     Суботнього ранку, 24 березня 2018 року учасники «Вербиченьки» вирушили до столиці. Ошатно приготовлені сценічні костюми, коровай бережно огорнутий вишиваним рушником, подарунки-сувеніри Оксані Пекун, а головне щира молитва за звичаєм, саме так від’їздили в дорогу з гарним настроєм. Шлях неблизький, тож провели і репетицію, і наспівалися досхочу, а потому пригадалося ще й багато цікавенького за час існування творчого колективу.

    Учасниці колективу є хорошими подругами, а ще й гарними сусідами, разом зростали, вчилися в одній школі, народжували та одружували дітей, а нині дочекалися онуків та правнуків. І так склалося, що по життю підтримували одна одну в радощах та турботі, а ще пригадали молодість, моду на агітбригади. Їздили по сусідніх селах. А всі ж працювали на своїх роботах. До того ж ще господарство вдома. Завжди хтось щось смачненьке приготує, принесе з собою пригостити подруг по ансамблю. Отак і гуртувала усіх щира дружба і любов до пісні. І хоча жінки, без музичної освіти та володіють унікальним багатоголоссям. Кажуть, що їхні голоси — Божий дар, який вони зуміли розвинути самостійно.

   Творчість є вагомою сторінкою колективу, адже цьогоріч вималювалася гарна дата - 25-та річниця створення колективу. А визнання на Всеукраїнському рівні - зйомки у програмі студії Національної програми телекомпанії, випали як винагорода долі за їх велику творчу працю та незліченні пісенні скарби. Учасники колективу впевнено крокували по житті з піснею, яку справедливо вважають окрасою українського фольклору. Річ у тім, що пісенні твори, які переспівували учасники колективу перейняли від батьків. Такої кількості пісень, яку витворив цей народний аматорський колектив, не має жоден інший у районі. «Творів вивчено та записано аж близько двохсот», - стверджує учасниця колективу Тамара Чиншова.

   Самобутні артисти брали участь у різних престижних конкурсах та фестивалях. Й навряд чи треба говорити, що без них не обходиться жодне сільське свято! У репертуарі старовинні обрядові, побутові, повстанські пісні, частівки, зокрема, й авторська творчість.

    Керівником та ідейним натхненником «Вербиченьки» є людина з великим багажем досвіду – Любов Мирончук. Вона серцем вболіває за красу старовинної фольклорної пісні, береже і примножує її духовні багатства. До творчої праці Любов Миколаївна, ставиться з душею, дбає про репертуар вишукуючи пісні притаманні нашій місцині. Керівниця завжди прагне вдосконалювати виконавську майстерність, відточуючи її до професійно.

    Цікавих сторінок у біографії ансамблю немало - це творчі виступи і перемоги на різноманітних сценах. Колектив брав участь у безлічі культурно – мистецьких та фольклорних святах, фестивалях різних рівнів від місцевих до всеукраїнських: слов’янському фестивалі «Коляда» у с. Пересопниця, відкритому регіональному етно– туристичному фестивалі «Бурштиновий шлях» в рамках проекту «Поліський трамвай» у смт. Володимирець, фольклорно-етнографічному фестивалі «На городі зілля – а в хаті весілля» в музеї Гетьманства м. Київ і цей виступ демонстрували на Київському телебаченні, Всеукраїнському фестивалі патріотичної творчості «Червона калина», обласному традиційному святі «Купальська ніч» м. Сарни, фестивалі повстанської пісні «Повстанські ночі» м.Костопіль, Міжнародному молодіжному фестивалі традиційної народної культури «Древлянські джерела» м. Рівне, обласному огляді-конкурсі «Волинь моя, краса моя» м. Дубно, обласному фестивалі пісенно-музичного мистецтва «Різдвяні піснеспіви», обласному фестивалі аматорської творчості «Таланти твої, Рівненщино», обласному фестивалі народної творчості, історії та побуту «Красносільські вітряки». Колектив бере участь у районних святах: театралізованого фольклорного свята Масляної, «Музейні гостини», фестивалі повстанської пісні «Збудись, могутня Україно». .

   Живучи постійно серед фольклорної стихії, співачки народного колективу переконалися, що народнопоетична творчість надихає та об’єднує. Протягом років існування ансамблю його учасниці дотримуються правила — не йти на компроміс з тенденціями сучасної культури, а зберегти фольклор у первісному вигляді. А на пропозицію, мовляв, треба якось осучаснитись й спробувати заспівати щось з хітів, вони не погоджуються: «Ну навіщо нам когось переспівувати! Чули ми про Буранівських бабусь з Росії, які перемогли на Євробаченні. Можна було б і нам на Європу замахнутися з українською піснею»,- впевнено ствердили учасниці.

Традиційно перед зйомками телепередачі «Фольк-music» завітала на гостину до Симонова Оксана Пекун з Києва. Багато чому дивувалася, коли зустрілися з колективом бо їхній спів перевершив будь-які уявлення про протяжність народної пісні з нескінченними куплетами. І ще вразило максимальне вокальне розгалуження. Це рідкісне явище: зазвичай у народних піснях два-три голоси, а тут доходило до п’ятиголосся, дуже своєрідна манера з відвертим копіюванням голосів. Це справляло надзвичайне враження, — говорила Оксана.

    І залунала пісня на сцені програми «Фольк-music» залунала милозвучна автентична, ні з чим незрівняна пісня, якою славиться колектив! Учасники іще раз підтвердили силу та красу автентичної обрядово-купальської пісні. Серед конкурсантів із Черкас та Сум усіх переспівала наша «Вербиченака», здобувши І-ше почесне місце, а ще запрошення відвідати програму в грудні на завершальному концерті «Фольк-music».

    Щастя людини – у творчості. Вона – джерело духовної насолоди, цінностей, що відкривають шлях до храму душі і краси. Учасники народного аматорського колективу «Вербиченька» своєю працею творять невмирущий світ краси, примножуючи духовну скарбницю по-передніх поколінь, зводячи високо у піднебесся сонцесяйний храм української національної культури. Сподіваємося, що багатоголосся «Вербиченьки» ще довго лунатиме над нашим краєм, даруючи неповторні хвилини автентичної пісні.

 

 

 

Переглядів: 746 | Додав: goscha_kit | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Карта
Форма входу
Пошук
Календар
«  Березень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
КРАСНОСІЛЬСКІ ВІТРЯКИ
Всеукраїнський фестиваль
народної творчості, історії
та побуту

http://krasnosilvit.at.ua
Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz