П`ятниця, 26.04.2024, 02:04
Відділ культури, молоді та спорту Гощанської районної державної адміністрації
Вітаю Вас Гість | RSS

Меню сайту
.

Про нас пишуть

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 72
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2016 » Вересень » 2 » Серпень місяць дійсно був урожайним для аматорських колективів Гощанщини.
10:07
Серпень місяць дійсно був урожайним для аматорських колективів Гощанщини.

Серпень місяць дійсно був урожайним для аматорських колективів Гощанщини.

Народний аматорський гурт «Терен» у рамках міжрегіональної взаємодії з реалізації Всеукраїнського проекту культурної інтеграції «Український Донбас» разом з етно-гуртом «Дуліби» Рівненської обласної філармонії представляв Рівненщину, взявши участь у заходах  з нагоди відзначення Дня міста Покровськ Донецької області.

Незважаючи на те, що відстань від Покровська до Донецька сягає 55 км напряму, і 67 км автошляхами місто живе своїм життям.  А як проходило святкування мова піде в цій статті далі.

Отже, відстань в майже 1000 км аматори Рівненщини подолали за 18 годин, в Покровську їх зустріла начальник відділу культури міськвиконкому та заступник міського голови. Хочу зазначити, що опікувався нами також і мер міста Руслан Требушкін. Відпочивши з дороги, о 7 ранку ми поїхали до м.Соледар (яке знаходиться в 100 км від Покровська), аби відвідати знамениту соляну шахту. Скажу відверто, враження після екскурсії не перевершені. По-перше – це державне підприємство, і як сказав екскурсовод, працівники шахти категорично проти приватизації. Територія охайна, прибрано, стоять біо-туалети, квіти. Незважаючи на вихідний день, керівництво шахти пішло нам на зустріч і влаштувало спеціально для нас екскурсію. Спустившись на глибину 300 метрів, ми подорожували височенними коридорами, які лишились після проходження комбайнів, які добували сіль. Всюди сухо,зовсім немає вологості – адже прісна вода – це ворог солі. Під ногами сіль, стіни і стеля теж соляні. Дихати легко, працюють потужні вентиляційні системи. Ми дізнались що сіль добувають потужні комбайни, адже брили солі настільки міцні, що комбайни оснащені спеціальними алмазними лезами. Виявляється оте, що часто люди скуповують сіль в магазинах – це все кимось штучно створено. Адже запасів солі вистачить на декілька тисяч років!!!!! Шахта працює не на повну потужність, бо немає стільки замовлень, хоча постачає сіль не тільки в Україну, а і в далеке зарубіжжя.

Тут, на глибині є спелеосанаторій «Золота симфонія», де лікують захворювання органів дихальної системи, є футбольне поле, бар з столиками, стільцями, музей, капличка і т.д. Милують око різні фігури з солі. Виявляється щоб їх виготовити майстрам довелось попрацювати від 10 до 12 місяців. Цікаво, що свого часу сюди приїздила примадонна російської естради Алла Пугачова, де на футбольному полі спеціально для неї влаштовували концерт камерного оркестру. Спробували заспівати тут і наші аматори. Враження не перевершені. Адже акустика просто дух захвачує.

Екскурсовод Олександр Сергійович так цікаво проводив екскурсію, що ми не зогледілись коли пройшло три години, хоча перед цим думали,ю що ми там будемо так довго робити. Так от, виявляється, що йодовану сіль, яку так домогосподарки бояться брати в маринади щоб не «зірвало» кришки, можна спокійно використовувати для маринування, адже як тільки ви її опустите в окріп, йод моментально випаровується. При купівлі йодованої солі слід звертати увагу на дату її випуску, адже якщо ви хочете споживати йодовану сіль, то пам’ятайте, що термін, коли йод ще є в солі триває не більше шести місяців. І ще одне, сіль екстра, яка вважається якісною, на справді не містить жодних корисних речовин. А морська сіль абсолютно нічим не відрізняється від кам’яної. Все це зі слів екскурсовода.

В цей же день аматори сцени Рівненщини брали участь в концертних заходах з нагоди Дня міста Покровська. Отож мали можливість виступити разом з Дзідзьо, Наталією Валевською та групою «Тік». Ведучими концертів були Дмитро Коляденко та Ігор Кондратюк, який до речі на другий день провів в Покровську двогодинне караоке.

Вразила наших артистів професійна сцена, звук, світло, рідкокристалічні екрани. Було тут і пісочне шоу, і шоу фарб, а також потужний 20 хвилинний фейерверк.

Глядачі, яких зібралось декілька тисяч дуже гарно приймали наших аматорів. Бурхливі аплодисменти, вигуки «Браво». Прекрасно розуміли наші твори, які виконувались українською мовою. Хочу зазначити, що під час двох концертів як аматори, так і професіонали виконували відсотків 80 українських пісень. І нехай хтось тепер скаже, що на Сході підтримують Росію. Можливо і є одиниці, але ми цього не відчували.

Відвідали ми також меморіальний музей геніального композитора Сергія Прокоф’єва, який знаходиться на його батьківщині в с.Красне. Зазначу, що цей музей був філіалом Донецького краєзнавчого музею. Сепаратисти вимагали від працівників музею, аби вони написали заяви про вступ в ДНР, однак жоден не вступив до складу ДНР. Через це їх було звільнено з роботи, в музеї відключили постачання електроенергії, тепла. Більше як півтора року працівники музею не отримують заробітну плату. Як вони самі сказали, згодні ще потерпіти, але Україну не зрадимо. Дивує позиція українських чиновників, адже питання про взяття музею на баланс так і не вирішено, хоча ж це українська територія. А музей дійсно шикарний. Його відвідувала геніальний композитор Алєксандра Пахмутова, інші відомі музиканти. Тут проходили Міжнародні та Всеукраїнські конкурси піаністів імені Прокоф’єва. Прекрасна апаратура, концертна зала, дуже цікаві експонати.

Відвідали також і заклади культури – зокрема Покровську дитячу музичну школу. Вона займає чотири поверхи власного приміщення. В школі навчається біля 1000 учнів, працює більше 150 викладачів. В нашій районній школі мистецтв, для порівняння, навчається 260 учнів, працює 32 викладачі. Але населення міста Покровськ складає 64 тис.чол. і плюс 6 тис. переселенців. Що стосується матеріально-технічного стану – то наша районна школа мистецтв далеко обігнала Покровську музичну школу.

Повертались наші аматори з неперевершеними враженнями, з гарним настроєм.

Зазначу, що в даний час народний аматорський гурт «Терен» готується до участі у Всеукраїнському фестивалі «Родослав», де разом з трьома майстрами народної творчості знову ж представлятиме Рівненську область. Фестиваль відбудеться в м.Івано-Франківськ з 24 по 25 вересня 2016 року.

А працівники культури району розпочали підготовку до обласного фестивалю народної творчості, історії та побуту «Красносільські вітряки», який відбудеться 9 жовтня в с.Красносілля, а також до районного фестивалю «Повстанські ночі», який відбудеться 14 жовтня в смт Гоща.

 

На фото 1 зліва на право

начальник відділу культури міськвиконкому м.Покровськ Олена Олехнович, міський голова Руслан Требушкін, заступник міського голови Дмитро Гордієнко, начальник відділу управління культури і туризму Рівненської ОДА Галина Ковальчук, заступник міського голови м.Покровськ Юрій Третяк, учасники гурту «Терен», учасники етно-гурту «Дуліби» та український телевізійний ведучий, продюсер, шоумен Ігор Кондратюк.

Фото 2 В соляній шахті м.Соледар.

Фото 3 Виступ гурту «Терен» під час святкування Дня міста Покровськ.  

         

Переглядів: 592 | Додав: goscha_kit | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Карта
Форма входу
Пошук
Календар
«  Вересень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Архів записів
КРАСНОСІЛЬСКІ ВІТРЯКИ
Всеукраїнський фестиваль
народної творчості, історії
та побуту

http://krasnosilvit.at.ua
Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz