П`ятниця, 26.04.2024, 07:17
Відділ культури, молоді та спорту Гощанської районної державної адміністрації
Вітаю Вас Гість | RSS

Меню сайту
.

Про нас пишуть

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 72
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2015 » Липень » 10 » Свято Івана Купала зібрало громади сіл
10:40
Свято Івана Купала зібрало громади сіл

      З 5 по  7 липня працівниками закладів культури проведено ряд  заходів з нагоди свята  Івана Купала в селах району.

        Зокрема, у селі  Чудниця  відбулося театралізоване дійство з  купальськими обрядами, розвагами, вікторинами та піснями. Тут водили хороводи і ворожили на травах,  брали участь у конкурсі на краще українське вбрання.

       У святі Купала брала участь активна молодь села: Микола Шевчук, Мирослав Гуй, Роман Федчук, Багдана Долі, Анастасїя Робейко, Олександра Кандиба, Лідія Козачук,   Каріна Хнкоян, Анна Михайлова, Софія Мороз, Марина Цапок, Дарина Дема,  Юлія та Анастасія Ющук.

 

 

      7 липня, весело і гамірно було в Угільцях.  Жителі села та гості із прилеглих сіл Бугринської  сільської ради мали змогу побувати на благодійному святі  Івана Купала.

      Захід розпочався гумористичною  виставою "У пошуках цвіту папороті". У головних ролях вистави були:  Софія Усар, Давид Терещук, Анатолій Власюк, Вікторія Оксенюк, Олександр Польовий та Анатолій Швая.

       Опісля театралізованого дійства розпочався  святковий концерт. Хореографічні постановки демонстрували колективи "Дзвін" Бугринського агротехнічного ліцею, "Позитивчик" Вільгірського центру народної творчості та дозвіллєвої роботи, "Мажор" клубної установи с.Бугрин.

       На святі також виступили народний аматорський фольклорний ансамбль "Калина" Бугринської клубної установи  та ансамбль української пісні "Вільгірський оберіг" Вільгірського центру народної творчості та дозвіллєвої роботи.

      Не обійшлося дійство і без гумору. Його для присутніх подарував Петро  Довгалюк. Звучали музичні дарунки від Олександри  Савченко,  Марійки  Коваль, Софії  Усар та Давида Терещука.

Під час свята діяла виставка народних умільців "Обереги нашого краю".  

      У рамках заходу відбулась благодійна акція по збору коштів для бійців АТО. Волонтери із с.Бугрин пригощали присутніх червоним борщиком та грибною юшкою. Страви приготували за  технологією  "сухого" способу, саме так,  як для бійців, що перебувають на Сході.  А ще на  благодійній  ярмарці  можна було скуштувати традиційних українських страв від кращих господинь села Бугрина.  Під час свята було зібрані кошти  - 1032 гривні, які будуть використані для допомоги та потреб односельчан з Бугрина, які нині  перебувають  в зоні АТО.

  

 

 

                                            

 

      Полинути у світ купальського свята  можна було у с. Малатин, де святкування  розпочалося театральним дійством. Його учасники віншували присутніх, співали обрядових пісень, плели вінки та пускали їх на воду. Радував присутніх  своїм виступом дитячий ансамбль «Пролісок»  (кер. О.Чорноус).  Дарував свою творчість для глядачів - Михайло Тхорук, житель с. Матіївка, що декламував  власну поезію.

      Згодом на заході стартували  спортивні змагання для дітей та молоді, організатором та головним суддею яких  був Іван Тарасюк - вчитель місцевої школи. 

         Господиня свята  Зоя Мосійчук віншувала присутніх на святі  та запросила  посмакувати кулішем, який майстерно  приготував за власним рецептом Святослав Пилипей.

 

 

        Дійство, приурочене святкуванню Івана Купала відбулося в с. Симонів.  До присутніх з вітальним словом звернулася Симонівська сільська голова Ніна Ткачук, яка висловила активну позицію щодо відродження українських національних традицій.

        До уваги місцевих жителів та гостей були представлені купальські  обряди, народні  ігри та забави.  Та особливу зацікавленість у глядачів викликала театралізована постановка за участю головних персонажів купальського свята:  Мавки (Ірина Баюн, Яна Кручок, Світлана Кухта), Вогневик (Юрій Медвичук), Водяник (Сергій Василишин),  які і впродовж свята дарували позитивний настрій та проводили конкурсно- розважальну програму.

      Учасники художньої самодіяльності:  вокальний жіночий ансамбль «Живиця», Антоніна Літвінова,  дует у складі Сергія Василишина та Романа Крутія, танцювальний дитячий колектив «Енергія» подарували всім присутнім на святі свої виступи.

          У ході святкування організатори свята  провели розіграш лотереї. Ще однією розвагою для відпочиваючих  було  катання на бричці.  А на завершення відбулася святкова дискотека.

 

 

       Традиційно  відбулося святкування Івана Купала і в Горбакові. Тут на театралізованому дійстві були головні герої свята - Купало і Марена. Звісно ж, не обійшлося на святі без своєрідного ритуалу очищення – стрибків через вогнище. Правда, зловісна відьма, не оминувши свята, намагалася загасити магічний вогонь та Водяник освятив воду і відігнав нечисть. Продовжила  програму  заходу ігротека та святкова дискотека.

 

       Cвято  Івана Купала «Ой, чия то дівчинонька у вінку іде» відбулося 7 липня в селі Іллін, біля місцевого ставка. 

       Дійство розпочали  обрядом  із  Мареною і  Купалом.  Молодь водила хороводи, співала, жартувала, плели вінки, пускали на воду. На свято завітала Одарка зі своїм сином Стецьком, щоб вибрати йому наречену, вони добряче насмішили глядачів. Усе це дійство супроводжувалися купальськими піснями.

       Для молоді проведено вікторину із загадками про свято Купала, активні учасники отримали невеличкі призи, а всі присутні  масу позитиву. Продовжила дозвілля молоді святкова дискотека під зоряним небом.

 

 

 

 7 липня, у с. Посягва на місцевому ставку відбулося свято Івана Купала. Присутні на святі мали можливість  побачити купальські обряди, пострибати через купальське вогнище, дівчата пускали віночки на воду. Глядачі отримали масу позитивних емоцій і хорошого настрою. Завершилося святкування дискотекою.

 

 

      «На Купала нічка мала» - саме під такою назвою відбулося театралізоване обрядове дійство, яке відзначили у с. Русивель. Гості заходу змогли більше дізнатися про повір’я та звичаї, пов’язані з відзначенням Івана Купала. У програмі свята були традиційні обрядові дійства, які майстерно відтворили учасники художньої самодіяльності. Не бракувало на святі різноманітних розваг, ігор для дітей та молоді. Потому запалало купальське багаття та розпочалася святкова дискотека.

 

 

Переглядів: 1661 | Додав: goscha_kit | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Карта
Форма входу
Пошук
Календар
«  Липень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
КРАСНОСІЛЬСКІ ВІТРЯКИ
Всеукраїнський фестиваль
народної творчості, історії
та побуту

http://krasnosilvit.at.ua
Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz