П`ятниця, 26.04.2024, 10:55
Відділ культури, молоді та спорту Гощанської районної державної адміністрації
Вітаю Вас Гість | RSS

Меню сайту
.

Про нас пишуть

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 72
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2018 » Грудень » 17 » «Від зірниці до зірниці, хай лунають вечорниці»
13:29
«Від зірниці до зірниці, хай лунають вечорниці»

Тринадцятого грудня - День святого Андрія Первозванного.

  Стародавня християнська легенда каже, що апостол Андрій Первозванний проповідував християнство в самому Царгороді, на побережжях Чорного моря та в околицях нашої столиці - Києва.

  Хоч Андрій Первозванний - християнський святий, але в народній традиції звичаї і обряди в цей день мають дохристиянський характер: угадування майбутньої долі, заклинання, ритуальне кусання "калити".

  В народі ще це свято називають Калита. Воно вважається парубочим святом, оскільки у Андріївську ніч парубкам дозволено бешкетувати і робити різні збитки, а дівчата цієї ночі можуть дізнатись свою долю. Вже кілька днів до того, себто 7 грудня, у свято покровительки дівчат Катерини, починаються молодіжні обряди. Свято Андрія є логічним продовженням молодіжних гулянь, де юнаки і дівчата шукають собі пару для майбутнього подружнього життя.

  За традицією, старшокласники на святкування зійшлися 13 грудня в Гощанську гімназію. Захід «Від зірниці до зірниці, хай лунають вечорниці» супроводжувався веселощами, жартами та гарним настроєм. Дівчата ворожили, хлопці кусали калиту, гуртом співали веселої коляди та смакували смачними варениками.

  Працівники відділу обслуговування Гощанської ЦРБ долучилися до проведення даного заходу зорганізувавши презентацію літератури Гощанської книгозбірні про звичаї та традиції українського народу.

  Організатори та присутні раді були гостям, серед яких - Colton Esplin. Волонтер американського урядового агентства "Корпусу миру США в Україні" був у захваті від побаченого дійства.

  Міцний наш рід, жива у ньому пам’ять про минуле. Працівники бібліотеки переконані, що подібні заходи необхідно проводити частіше, розповідати дітям про обряди і традиції дідів-прадідів, відтак зберігати і розвивати нематеріальну культурну спадщину нашого народу.

Переглядів: 368 | Додав: goscha_kit | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Карта
Форма входу
Пошук
Календар
«  Грудень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
КРАСНОСІЛЬСКІ ВІТРЯКИ
Всеукраїнський фестиваль
народної творчості, історії
та побуту

http://krasnosilvit.at.ua
Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz