П`ятниця, 26.04.2024, 12:00
Відділ культури, молоді та спорту Гощанської районної державної адміністрації
Вітаю Вас Гість | RSS

Меню сайту
.

Про нас пишуть

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 72
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2019 » Липень » 9 » Відбулося свято Купала
16:59
Відбулося свято Купала

     Культура нашого народу є особливою і неповторною, саме від неї залежить духовне багатство нації. Ми українці надзвичайно полюбляємо народні свята, серед усіх - Івана Купала. Це магічне свято оповите народними легендами, коріння якого сягає сивої давнини українського обрядового календаря. За старим стилем воно припадає на період літнього сонцестояння, після якого день стає коротшим. Ще християнське свято тісно пов'язують з язичницьким, через звичай обмивання і очищення у воді. На сучасний день Івана Купала таємниче, веселе, волелюбне свято молоді та краси.

   З 5 по 7 липня працівниками закладів культури проведено ряд заходів з нагоди свята Івана Купала в селах району. Зокрема, у селищі Гощі бережуть звичаї і традиційно 7 липня, на місцині біля річки Горинь, збирається щобільше Гощанців та гостей. Творчі працівники відділу мистецтва, Гощанського районного об’єднання культури і дозвілля стараються створити неповторну атмосферу магічного свята.

  Розпочалося щорічне свято театралізованим дійством за участю Олени Вінічук та Валентини Гуменюк в ролі кумів, дівчат та хлопців, Водяника, Відьми, які жваво задавали темп Купайловому дійству. А яке ж свято без головних обрядових Марени та Купала, що уособлюють жіноче (водяне) і чоловіче (сонячне) божества. Дівчата в українському вбранні, в пишних вінках з польових квітів, створювали образ Марени, прикрасивши вирубане дерево стрічками, квітами та вінками, яке було обігране театралізованою дією. Усе це видовище супроводжувалося автентичним співом купальських пісень учасниками народного аматорського ансамблю української пісні «Веселі свашки» Гощанського районного об’єднання культури і дозвілля. Звісно ж, не обійшлося на святі без традиційного обряду очищення – стрибками через вогнище. Потому молодь мала змогу взяти участь у конкурсно-розважальній програмі, де парубки демонстрували силу та спритність, а дівчата мірялися на найдовшу косу в номінації «Коса моя — краса моя». Усі присутні мали можливість посмакувати традиційною купальською кашею, яку зварили два козаки - Олександр Малиновський та Віктор Приходько. Захоплююче дійство завершилося пусканням вінків на воду та запальними танцями для молоді.

 У селі Дорогобуж для місцевих жителів відбулось тематичне свято та народні гуляння. Тут водили хороводи і ворожили на травах, брали участь у конкурсах. Організатор дійства - Олександр Штаб (завідувач клубною установою) додавав особливого настрою присутнім, хвацько виграючи купальських мотивів на гармошці.

   Весело і гамірно було у Федорівці. Розпочався дійство театралізацією за участю кумів, у ролі - Ганна Фесюк та Марія Коробчук. Продовжили купальськими обрядами під автентичний спів аматорів вокального ансамблю «Материнка», Федорівського центру народної творчості та дозвіллєвої роботи. Віншувала присутніх - Людмила Григорчук ведуча заходу, запрошувала до участі в іграх, конкурсах, козацьких забавах, змаганнях та масових гуляннях. Програма свята включала в себе, прикрашання стрічками дерева – Марени, плетіння вінків, водіння хороводів, традиційне запалення купальського вогнища. Господиня свята Ганна Фесюк, запросила посмакувати юшкою, яку майстерно приготувала за власним рецептом, а ще частували присутніх смачними варениками.

   Полинути у світ купальського свята можна було у селі Липки. Жителі села та гості із прилеглих сіл Липківської сільської ради мали чудову можливість долучитися до свята. Цього дня дарували свою творчість учасники вокального ансамблю Полісянка (керівник Світлана Овдейчук). У кращих українських традиціях дівчата плели віночки, водили хороводи біля головних персонажів свята Купала та Марени, а потім палало багаття і Купала, і Марена відправилися до ватри. Всі бажаючи стали в коло біля багаття водили хоровод та співали пісні.

    Дійство, приурочене святкуванню Івана Купала відбулося в с. Симонів. До уваги місцевих жителів та гостей були представлені купальські обряди, народні ігри та забави. Присутні змогли більше дізнатися про повір’я та звичаї, пов’язані з відзначенням Івана Купала. Не бракувало на святі різноманітних розваг, ігор для дітей та молоді. Позитивний настрій дарували учасники концерту за участю: дуету «Журавлина» у складі Антоніни Літвінової та Тамари Чумак, танцювального колективу «Емеральд» (керівник - Ірина Майструк), дуету у складі Ангеліни Парай та Ірини Лукащук, дуету у складі Юлії та Катерини Жовнір. Потому запалало купальське багаття та розпочалася святкова дискотека.

   Традиційно відбулося святкування Івана Купала і в Горбакові. Тут на театралізованому дійстві були головні герої свята - Купало і Марена. Звісно ж, не обійшлося і без своєрідного ритуалу очищення – стрибків через вогнище. Правда, зловісна відьма, у ролі - Оксана Штаб, не оминувши свята, намагалася загасити магічний вогонь та Водяник освятив воду і відігнав нечисть. Глядачі отримали масу позитивних емоцій і хорошого настрою.

Переглядів: 315 | Додав: goscha_kit | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Карта
Форма входу
Пошук
Календар
«  Липень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
КРАСНОСІЛЬСКІ ВІТРЯКИ
Всеукраїнський фестиваль
народної творчості, історії
та побуту

http://krasnosilvit.at.ua
Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz