Субота, 27.04.2024, 02:16
Відділ культури, молоді та спорту Гощанської районної державної адміністрації
Вітаю Вас Гість | RSS

Меню сайту
.

Про нас пишуть

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 72
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2019 » Червень » 18 » Відбулося традиційне святкування районного свята Трійці
14:35
Відбулося традиційне святкування районного свята Трійці

            Наш народ має багату культуру, величезний скарб якої складається з цінностей, надбаних багатьма поколіннями. Українські звичаї, обряди, фольклор - світовідчуття та світосприймання нашого народу. У них пояснюються та обґрунтовуються взаємини між людьми, цінність духовної культури окремої людини і народу взагалі.

      Християнська традиція святкування Трійці переплелася з дохристиянськими віруваннями українців. День Святої Трійці - одне з дванадцяти найважливіших після Пасхи свят у православ'ї, присвячених подіям земного життя Ісуса Христа і Богородиці. Трійця традиційно припадає на п'ятдесятий день після Великодня і це свято має інші назви – Зелені свята або П'ятидесятниця. Свято Трійці Гощанщина відзначає більше двох десятків років. За цей час фольклорні колективи стали однією творчою родиною.

      Відтак, 17 червня на базі клубної установи с. Горбаків відбулося святкування районного свята «Ой земле, радістю умийся, прийшла до нас зелена Трійця».

За традицією зустрічали присутніх дівчата у вінках та господиня у ролі якої - Оксана Штаб, завідувачка клубної установи с. Горбаків. Дохристиянські звичаї гармонійно переплелися з релігійними, утворивши обряди, серед усіх - «Водіння Куста». Саме з цього обряду і розпочали районне свято. За прадавнім звичаєм у ньому беруть участь лише жінки та дівчата. Збираючись у коло прикрашають найвродливішу поміж себе дівчину квітами, листям дерев, лепехою, а на голову одягають пишний вінок. І усе це чудове театралізоване дійство відбулося під супровід автентичних кустових пісень, які виконували учасниці народного аматорського ансамблю української пісні «Веселі свашки», Гощанського районного об’єднання культури і дозвілля.

     Далі сцена належала виключно аматорам, кожен з яких презентував народну творчість у власному виконанні. На святі вирувала чудова атмосфера, вступи глядачі вітали щирими оплесками, працювала виїзна торгівля, були облаштовані виставкові та фотозони.

       Свято вийшло на славу завдяки організаторам - творчим працівникам відділу народного мистецтва, Гощанського районного об’єднання культури і дозвілля. Дякуємо, за сприяння в організації свята та фінансовій підтримці голові Горбаківської сільської ради - Володимиру Бойку. Та головне, що завдяки учасникам свята продовжує жити українська народна автентична пісня, живе українська творчість, а давні звичаї та традиції передаються з вус в уста, з покоління в покоління.

Переглядів: 308 | Додав: goscha_kit | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Карта
Форма входу
Пошук
Календар
«  Червень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Архів записів
КРАСНОСІЛЬСКІ ВІТРЯКИ
Всеукраїнський фестиваль
народної творчості, історії
та побуту

http://krasnosilvit.at.ua
Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz