Субота, 27.04.2024, 04:40
Відділ культури, молоді та спорту Гощанської районної державної адміністрації
Вітаю Вас Гість | RSS

Меню сайту
.

Про нас пишуть

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 72
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2018 » Листопад » 30 » ВИСТАВКА РОБІТ НАРОДНИХ МАЙСТРІВ СЕЛА ВОСКОДАВИ
18:21
ВИСТАВКА РОБІТ НАРОДНИХ МАЙСТРІВ СЕЛА ВОСКОДАВИ

  29 листопада 2018 року в приміщенні Гощанського районного об’єднання культури і дозвілля відкрилася виставка районної мистецької акції «Мистецтво одного села» – села Воскодави. Свою творчість презентують мешканці цього древнього села Гощанщини, якому вже виповнилося 550 років.

Воскодави – це земля, де переплелася історія багатьох культур, де жива пам'ять століть; земля, що по праву пишається своєю духовною спадщиною. Село знане ще з часів Київської Русі! У різні часи селом володіли: магнати Немиричі, князі Іван Кирдей – Мильський, польський пан Рудницький, довгий час село було і в руках панів Любомирських та Єловицьких. Багата історія села переплелася з традиціями та звичаями, які передаються з покоління в покоління. Назву "Воскодави" село отримало з давнини від перших переселенців, які славили край природним бджолярством та переробляли віск.

Воскодавська земля по праву пишається своєю духовною спадщиною, гарними і талановитими людьми, які славлять рідний край. У цьому пересвідчилися гості та присутні на відкритті виставки–експозиції, котра вмістила численну кількість робіт майстрів та народних умільців. Тут представлені витвори художньої вишивки, вибійки, художнього кування, сучасної техніки з паперу – орегаммі, виробів із рослинних матеріалів та живопису.

Мистецька акція проводиться з метою збереження, розвитку та популяризації народних традицій, ремесел Гощанського району.

Цього дня на святі панувала особлива творча атмосфера. Присутні мали можливість насолодитися спілкуванням з Олесею Жданюк, котра своєю поетичною творчістю славить рідне село Воскодави. Твори припали до душі і молодому поколінню: юні Маргарита Іваннікова та Дарина Захарчук читали її поетичні рядки. Музичні вітання присутнім дарували Олександра Шумик та Едуард Бойко.

Серед кагорти запрошених на свято гостей, Сперидон Кравчук - письменник, історик-краєзнавець, член національної спілки журналістів України, голова Гощанської районної організації Всеукраїнської спілки краєзнавців. Він протягом багатьох років досліджував історію Погоринського краю. До цієї справи він залучив широке коло дослідників минулого із різних населених пунктів району, по крупинах збираючи історичні відомості. Святкового дня краєзнавець розповів прмсутнім багато невідомих історичних фактів про село Воскодави.

Сколихнула до щему душі поетичними рядками Надія Янчук, поетеса, член районного літературно-мистецького об’єднання «Веселка». Кожна людина має дар Божий. І чим швидше вона розкриє в собі цей дар та відчує потребу в його вираженні, тим раніше вона зможе наповнити своє життя улюбленою справою, розвинути свої майстерність і талант, прикрасити світ своєю творчістю й неповторністю.

Вишиті хрестики на рушниках Тетяни Семенюк - це не тільки вподобання, це захоплення на усе життя. Всі її діти та онуки мають дуже багато вишиванок від своєї любої матусі, пишаються її працею і з гордістю одягають вишиванки. На виставці представлені роботи вишивальниці Марії Одинець, вироби техніки – вибійка Лідії Гуменюк, сучасної техніки з паперу - орегаммі Катерини Ющук.

Про майстра художнього кування - Максима Марчука кажуть, що він шліфує свою майстерність, а залізо в його руках грає. Батьківська майстерність генетично передалася і сину Владу, котрий навчається в 6 класі Воскодавської ЗОШ. На виставці представлені роботи Влада, які мають досить високу техніку та практичні навички.

Анна Поліщук малює з дитячих років і з часом все більше заглиблюється в творчий процес. Сьогодні радіємо досягненням художниці, котра вже має значні перемоги, а ми маємо можливість ознайомитися з її творчістю.

Допоки існує зв’язок поколінь, доти і живе невмируще народне мистецтво. Село Воскодави пишається гарними, працьовитими, талановитими та щирими людьми.

Виставка триватиме до 18 грудня 2018 року. Ласкаво запрошуємо до перегляду!

Переглядів: 400 | Додав: goscha_kit | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Карта
Форма входу
Пошук
Календар
«  Листопад 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Архів записів
КРАСНОСІЛЬСКІ ВІТРЯКИ
Всеукраїнський фестиваль
народної творчості, історії
та побуту

http://krasnosilvit.at.ua
Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz