П`ятниця, 26.04.2024, 06:23
Відділ культури, молоді та спорту Гощанської районної державної адміністрації
Вітаю Вас Гість | RSS

Меню сайту
.

Про нас пишуть

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 72
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2018 » Квітень » 10 » Участь в обласній мистецькій акції «Великодня писанка»
15:26
Участь в обласній мистецькій акції «Великодня писанка»

     З давніх- давен писанка вважалася символом самого життя, Всесвіту. Вона містила магію вогню, живого яйця, воску. Це все у сукупності давало такий живий витвір народної мініатюри. Кожна писанка мала своє призначення: одні перекидали через хату, щоб не було пожежі, інші закопували на Юрія в жито, ще інші підкладали для здоров’я худоби. Під час писання використовували примовляння, що теж додавало сили.

      Створюючи орнаменти, наші предки зверталися до природи, не просто копіюючи, а творчо переробляючи, спрощуючи її елементи. Певні символи існували для захисту від зла, тому їх називали оберегами. Особливим чином орнаментовані яйця використовувались у родинних святах, обрядах. Кожна писанка мала свою назву і призначення, оскільки вона була вкрита магічними знаками. Ритуальне навантаження розписаного яйця — древнього символу Сонця, яке живить і народжує все живе — поглиблює магія живого вогню, що нагріває віск, магія води, набраної до схід сонця та фарби-відвари трав.

     У приміщенні обласної універсальної наукової бібліотеки діє шорічна обласна мистецька акція «Великодня писанка». Майстри-писанкарі Рівненщини на розсуд глядача представлять роботи різних технік виконання.

      Гощанщину представила майстриня - писанкарка Наталія Солімчук з Терентієва. Кожна писанка, створена вправними руками пані Наталії, викликає захват продуманою композицією, яскравим органічним поєднанням кольорів, довершеною технікою і позитивною енергетикою.

     «Писанка — це своєрідна медитація, що вимагає не тільки володіння старовинною технікою, але й духовного піднесення, вивчення історії та магії цього давнього мистецтва. Колись писанкарки усамітнювалися для належного виконання цієї роботи. Я теж роблю це на самоті, бо коли берешся за яйце і писачок, то треба щоб тебе ніщо не відволікало, щоб вкласти у це заняття свою душу» - впевнено ствердила майстриня. Бо ж недаремно кажуть, що писанка передає стан майстра.

      Виставкова композиція триватиме майже увесь місяць – до 22 квітня.

Переглядів: 438 | Додав: goscha_kit | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Карта
Форма входу
Пошук
Календар
«  Квітень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
КРАСНОСІЛЬСКІ ВІТРЯКИ
Всеукраїнський фестиваль
народної творчості, історії
та побуту

http://krasnosilvit.at.ua
Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz