П`ятниця, 26.04.2024, 05:21
Відділ культури, молоді та спорту Гощанської районної державної адміністрації
Вітаю Вас Гість | RSS

Меню сайту
.

Про нас пишуть

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 72
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2018 » Квітень » 16 » Великодні барви
08:54
Великодні барви

У приміщенні Гощанського районного об’єднання культури і дозвілля діє щорічна районна мистецька виставка пасок, писанок, крашанок.

Майстри-писанкарі з усього району на розсуд глядача представлять роботи різних технік виконання. Писанки умільців вражають різноманіттям – писанки, дряпанки, а ще вироби оздоблені папером (техніка квілінгу), бісером, стрічками, натурально-листкова техніка (з відбитками листя рослин), яйця-мальованки, що розписуються за допомогою пензлика акварельними фарбами. А ще представлені крашанки та писанки матеріалами для котрих слугували не лише «видуті» яйця, а й дерево та віск.

Серед усіх роботи майстрині - писанкарки Наталії Солімчук з Терентієва. Пишаємося тим, що майстриня неодноразово представляла Гощанщину на обласному рівні. І нині її писанки красуються на експозиції щорічної обласної мистецької акції «Великодня писанка» у приміщенні обласної універсальної наукової бібліотеки. Наразі пані Наталія відтворює колекцію писанок Гощанщини , продовжує досліження писанкарства, пише роботи, організовує виставки та майстер-класи, популяризує писанкарство в нашому районі за його межами.

     Унікальна колекція писанок є і в майстрині Анни Тищук з Річиці. До колекції входять писанки переважно з червоним тлом та вкрапленнями зеленої та чорної барви, що є характерним для нашої місцини. А ще на виставці представлені писанки Марії Бриковець з Федорівки називається "Ластівчині хвостики". Писанка поділена двома вертикальними лініями та поясом. На ній зображені не ластівчині хвостики, а трикутні символи з завитком. Трактувати їх я не візьмуся, проте назву прокоментувати можу. Напевно, які саме писанки писати, господиня обирала за своїм вподобанням, а ще за календарним принципом. «Зараз писанкарство стало набагато комфортнішим, адже анілінові барвники завжди під рукою, крім того, можна придбати писачок, виготовлений на верстаті, і не возитися з саморобним» - розповідає пані Марія.

Ця давня традиція писанкарства, як і інші види народного декоративно-прикладного мистецтва, є візитівкою у світі і нашою спадщиною, яку ми як українці повинні поважати, вивчати та підтримувати її подальший розвиток.

Ласкаво запрошуємо відвідати виставкову композицію, котра триватиме до 17 квітня.

Переглядів: 439 | Додав: goscha_kit | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Карта
Форма входу
Пошук
Календар
«  Квітень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
КРАСНОСІЛЬСКІ ВІТРЯКИ
Всеукраїнський фестиваль
народної творчості, історії
та побуту

http://krasnosilvit.at.ua
Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz